Купонът за Джулай морнинг набира сила в Шкорпиловци (снимки)

00:56, 01 юли 15 / Любопитно 25 1198 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-големият и един от най-живописните плажове на Българското черноморие събра стотици воини на свободата в нощта срещу Джулай морнинг, предаде репортер на Topnovini.bg от село Шкорпиловци.

Свеж морски полъх, шум на прибой, гора, огньове, а край тях весели компании одухотворяват нощта срещу изгрева. Хармонията на петте елемента допълват китарни звуци на "Юрая Хийп" и други рок и блус групи. Повечето от "хипарите" са разпънали палатки, други спални чували, а трети цели шатри, под които има отрупани с храна и алкохол маси. Последното никак не кореспондира с първоначалния замисъл на ритуала, възникнал в средата на 80-те години като своеобразен протест срещу системата, а не като хапка-пийка.

Сред компаниите на плажа са и група младежи от Пловдив, които са се снабдили с храна, бира и безалкохолни напитки. Те възнамеряват да респектират природата и се заричат да изчистят след себе си. По всичко личи обаче, че не всички фенове на ритуала са така екоориентирани и най-вероятно "Джулаята", както някои тук наричат ритуала, ще остави много боклуци за летовниците в Шкорпиловци.

За поколения българи, родени преди 1989-а, нощта срещу Джулай морнинг е много специална, защото е наситена със спомени и настроения от тоталитарния комунистически режим и победата на свободата, която настъпва символично със слънчевия изгрев.

Варненци трябва да са много горди, че родният им град е люлка на този уникален ритуал, чиито основи са положени в средата на 80-те години от група местни хипита, сред които и Тяната. Сега времената са други, но поривът за истинска свобода продължава да бушува в много сърца, които искат да се откъснат от банализмите, задължителностите и изобщо от оковите на съвременния свят.

"Да чувстваш свободния дух, да имаш нужда от това поне веднъж на ден да кажеш "Майната му на всичко – на тъпите шефове, на отвратителните мутри по улиците, на продажните политици – това винаги ще съществува в хората, без значение дали ще се казва Джулай или нещо друго", сподели един истински бунтар на плажа в Шкорпиловци.

Повечето купонджии засега са категорични, че ще отпочинат едва след посрещането на изгрева, което ще се случи в 5:34 часа, но други няма да имат тази възможност, защото ще трябва да ходят на работа.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама