Химически завод в Девня бълва оранжев дим (обновена в 15:40 ч.)

11:38, 01 юли 15 25 668 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Оранжев дим паникьоса девненци в понеделник вечерта, сигнализираха читатели на Topnovini.bg. Цветният пушек е излизал от комин на цеха за азотни киселини на торовия завод "Агрополихим", където е имало планов ремонт, съобщиха от Община Девня.

Димът, съдържащ азотни окиси, се е разстлал над Пристанище "Варна-запад", чиито работници са го заснели. По думите на свидетели това се е случило около 20 часа на 29 юни, когато вятърът е духал в посока "Белослав". Жители на кв. Повеляново в Девня са усетили остра миризма на азот и веднага са подали сигнал на тел. 112.

На сайта на РИОСВ-Варна няма информация за обгазяване на района, а шефът на инспекцията не отговаря на мобилния си телефон. От Дирекция "Контрол на околната среда" в РИОСВ отказаха да предоставят информация с обяснението, че това е работа на секретарката на институцията, която обаче също не вдига служебния си телефон. 

От Община Девня съобщиха, че всички отговорни институции са били уведомени за изпускането на азотните окиси, тъй като в цеха e имало планов ремонт. Този технологичен процес налага тръбите с азотни окиси да бъдат прочистени под налягане за около 110 секунди. Локалната станция в индустриалния град не е замерила наднормено замърсяване на въздуха.

Кметът на Белослав Желязко Петров е категоричен, че оранжевият дим не е стигнал до града, защото вятърът отново го е насочил към Девня. "За мен случаят е приключен, тъй като на място веднага се озоваха екипи, които взеха проби и не установиха нищо обезпокоително", обясни Петров.

От полицията уточниха, че замервания са правени от специалисти на група "Спасителна дейност", а не от РИОСВ, които не са установили нито загазоване, нито замърсяване на атмосферния въздух.

Според работещи в завода изпускането на оранжев дим се случва поне два пъти в годината, при спиране и пускане в експлоатация на цеха за азотни киселини, както и при аварийни ситуации. Химиците дори са дали име на явлението – "Лисичата опашка". Според тях отделените газове са много отровни. "Мине ли птица край Лисичата опашка, пада и умира", разказа пред Topnovini.bg работник в завода, пожелал анонимност.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама