Апелативният съд удължи двойно присъдата на убиеца на Хюлия Маджар

12:18, 01 юли 15 25 388 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Варненският апелативен съд (ВАС) измени присъдата на убиеца на студентката Хюлия Маджар, Иван Тодоров, като я удължи почти двойно – на 25 години затвор, съобщиха от пресслужбата на въззивната магистратура. Втората съдебна инстанция определи на подсъдимия "доживотен затвор” и редуцира наказанието на "лишаване от свобода“ за посочения срок при строг режим.

Апелативният съд потвърди присъдата в останалата й част, с която Тодоров трябва да заплати на родителите на убитото момиче 300 хил. лева обещетение за причинените им неимуществени вреди.

Пресслужбата на съда припомня, че преди 10 дни втората съдебна станция разгледа протеста на прокуратурата срещу присъдата на Варненския окръжен съд (ВОС), който призна вината на Иван Тодоров за убийството, извършено на 2 януари м.г. по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост. На 6 април тази година първата съдебна инстанция присъди 20 години затвор за подсъдимия, но заради привилегията на процедурата "съкратено съдебно следствие", от която Тодоров се възползва, наказанието му бе редуцирано на 13 години 4 месеца затвор при първоначален строг режим.

Както прокуратурата, така и родителите на Хюлия, като частни обвинители и граждански ищци, настояваха, че единствената възможна справедлива присъда за това жестоко престъпление, отнело живота на 24-годишната студентка, е "доживотен затвор“, който да се редуцира съгласно нормата на закона с "лишаване от свобода“ от 20 до 30 години.

За да измени първоинстанционната присъда, Варненският апелативен съд е приел, че спорът е по отношение справедливостта на наложеното наказание. В мотивите на изменената присъда е записано, че първоинстанционният съд правилно е отчел всички смекчаващи и отегчаващи вината обстоятелства, но определяйки наказанието на най-ниската база, е допуснал нарушение по отношение неговата справедливост.

Деянието е с изключително висока степен на обществена опасност както поради обстоятелството, че се засяга изключително човешко благо – животът, така и предвид начина на извършването. Подсъдимият е използвал близкото си познанство с пострадалата, за да я накара да се види с него. Намеренията му да прави секс с нея не са възникнали инцидентно, а са били планирани. Очевидни са били и намеренията му, след като е получил отказ на сексуалните си щения, да убие момичето.

Според апелативния съд действията му и след това продължават да бъдат целенасочени – да прикрие следите си и да насочи разследването в друга посока. Особено цинични са обажданията до бащата на жертвата с искане за откуп, както и инструкциите по какъв начин да го предаде, въпреки че жертвата е била мъртва от часове. На следващия ден Тодоров напуска страната, след което бе задържан в Холандия.

В мотивите на апелативния съд е записано, че въз основа на съдебно-психологичната експертиза ВОС правилно е приел, че подсъдимият е лице с много комплекси, приемал е лекарствени средства, засилващи агресивността му, използвал е услуги на проститутки, което от друга страна обяснява поведението му след отказа за секс. Хюлия е била негова близка позната още от детските и ученическите години, а не е случайно попаднало в тази обстановка момиче. Без всякакви скрупули подсъдимият се е възползвал от нея, от доброто й отношение към него и от дългогодишното им познанство. Пострадалата в нито един момент и с нищо не е провокирала подобно отношение у него.

Втората съдебна инстанция счита, че ВОС неправилно е отмерил наказателната санкция. Подходящото наказание в този случай е втората алтернатива – доживотен затвор, който след редукция се заменя с лишаване от свобода за срок от 20 до 30 години. Въззивната инстанция намира, че едно наказание в средния предвиден при тази процедура размер от 25 години затвор ще въздейства възпитателно и ще изиграе своята възпираща и предупреждаваща роля.

Решението на Варненския апелативен съд подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама