МВР вика на разпит варненски журналист с неграмотна призовка

16:44, 01 юли 15 25 641 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Разследващият журналист и собственик на сайта "Афера" Веселина Томова е получила изненадваща покана да се яви на разпит в сградата на Областната дирекция на МВР днес. Призовката, която й е била връчена обаче, е поредното доказателство за липсата на правна култура сред служителите на вътрешното ведомство, които очевидно не познават Закона за МВР, на който се позовават заплашително. 

Веселина Томова разказва, че на 30 юни по обяд на вратата й позвънил цивилен полицай, който й връчил призовка за явяване в централата на МВР-Варна. От думите й става ясно, че в призовката не е посочен час за посещението, нито пък правно основание.

След като уточнил на място "удобния" за нея час, цивилният почти извинително обяснил, че поканата е заради статия в сайта по повод расистките постове във фейсбук на столичната полицайка Анна Витанова.

Веселина Томова не възнамерява да се озове на поканата за посещение в ОД на МВР въпреки предупреждението в призовката, написано с големи букви и с черен курсив, че това е задължително. Журналистката обяснява, че самата тя не вижда причина да приема призовката насериозно, при положение, че в текста на иначе официалния писмен документ липсва всякакво основание за провеждане на разпит.

Справка на Topnovini.bg в ЗМВР извади наяве начина, по който варненската полиция интерпретира същия този закон. Призовката, връчена на Веселина Томова, се позовава на член 69, ал. 1 от ЗМВР, който реално урежда полицейската дейност. В нея обаче няма основание, няма и час, който е бил фиксиран допълнително и устно. За да се спази законът, трябва да се има предвид, че той указва изрично, че основанието, датата, часът и мястото на призоваване са задължителни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама