Росен Василев е новият ректор на Технически университет-Варна

17:40, 01 юли 15 25 1267 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Техническият университет във Варна има нов ректор. След проведено Общо събрание с 94 гласа "за" е избран доц. д-р инж. Росен Николов Василев. Той поема поста на досегашния ректор проф. Овид Фархи.

Новоизбраният ректор на ТУ-Варна, доц. д-р инж. Росен Василев, е роден на 19.05.1963 година. Завършва Технически университет (тогава ВМЕИ)-Варна през 1988 г. със специалност "Електроснабдяване и електрообзавеждане”. Същата година печели конкурс за асистент по "Теоретична електротехника” към Катедра "Теоретична и измервателна електротехника” на Технически университет – Варна. Последователно преминава през старши и главен асистент.

През 2003 година защитава дисертационен труд на тема “Изследване и оптимизация на електроснабдителните системи на промишлени предприятия в режим на понижено натоварване”. През 2006 г. се хабилитира като доцент по "Измервателна електротехника”, а през 2011 година е избран за заместник-ректор по "Акредитация и развитие” на ТУ-Варна.

Доц.д-р инж. Росен Василев има изявени научни интереси в областта на електроизмервателната техника, интелигентните системи за измерване, контрол и управление на електроснабдителните мрежи, изпитванията по ЕМС и електробезопасност, сертификацията и оптимизирането на качеството на ел.енергията и загубите на мощности, управлението и автоматизацията на процесите в електроенергетиката и др.. Автор е на над 90 публикации в изброените области. Член е на НТС, на IEEE, на организационни и програмни комитети на конференции и др.

Освен ректор Общото събрание (ОС) на ТУ-Варна избра и председател и заместник-председател на ОС, председател и заместник-председател на Контролния съвет, както и членове на Академичния съвет на университета с мандат 2015–2019 г.

За председател на Общото събрание бе избран доц. д-р инж. Виктор Чириков с 93 гласа "за”, срещу 73 гласа "за” проф.д-р инж. Овид Фархи, а за председател на Контролния съвет бе утвърдена доц. д-р инж. Розалина Чутуркова. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама