Сергиос Михос, бизнесмен: Гърция изгуби играта, следва катастрофа

17:40, 02 юли 15 25 Topnovini Автор: Topnovini
Гърците не знаят за какво да гласуват на референдума в неделя, но ще го направят, защото са длъжни. Какъвто и да е изходът от настоящата ситуация, страната я очаква катастрофа, бизнеси и хора ще продължат да напускат държавата, но някои пък ще намерят и нови възможности за себе си. Така изглежда ситуацията в южната ни съседка през погледа на мениджър в голяма компания - Сергиос Михос, генерален мениджър на Matrix Relocations Greece (компания, която се занимава с преместване на домове и офиси). Интервюто е препечатано от Dnevnik.bg.

Как настоящата ситуация в Гърция се отразява на гръцкия бизнес?

Ще излъжа, ако кажа, че всичко е нормално. Всички компании изпитват проблеми с банковите транзакции, което означава, че не можем да оперираме нормално. На практика целият бизнес е замразен в момента, не могат да се плащат заплати. Положителното е, че поне интернет банкирането работи, което означава, че компаниите могат да правят преводи в рамките на страната. Така че на практика не може да се търгува с когото и да било в чужбина. Ако тази ситуация се задържи, няма да има възможност да се снабдяваме със суровини, лекарства, храна и всичко, което внасяме.

При разговорите на бизнеса с чуждестранните му партньори има ли някакво разбиране за ситуацията и възможност за отложено плащане на доставките на стоки и услуги?

Не, става дума за пари все пак. Чакаме този уикенд да дойде, защото очакваме да има едно или друго разрешение на ситуацията.

Тоест разчитате, че банките ще бъдат отворени идната седмица....

Ако отворят, капиталовият контрол със сигурност ще продължи, смятам аз. Защото само си представете какво ще стане, ако те отворят във вторник без значение дали все още това правителство ще е на власт и дали ситуацията ще се нормализира. Дори банките да работят нормално, дори да има споразумение с кредиторите, всеки ще се стреми да си изтегли парите. Така че очаквам капиталовият контрол да остане задълго.

Има и друг сценарий, при който банките няма да отварят скоро. Колко ще издържи бизнесът при него?

Нямам идея. Гледаме като на най-лош сценарий този, при който банките няма да работят месец. Но после какво ще правим? Ще бъде адски трудно да работим тогава. Всеки ще започне да променя правилата си на работа, да уволнява служители и нещата съвсем ще се влошат. Но смятам, че до понеделник ще знаем какво се случва. Смятам, че в неделя ще имаме решение по въпроса и в понеделник вече ще има някаква яснота - дали напускаме еврозоната и оставаме изолирани опитвайки се сами да се спасим, или оставаме в общността и се възползваме от всички ползи, които дава членството в нея. Така че е въпрос на търпение в рамките на няколко дни.

Гръцкият бизнес какво смята - че е по-добре за страната да бъде част от еврозоната или да се върне към драхмата?

Това всъщност е въпросът, който трябва да решим на референдума в неделя. Въпросът за него е формулиран неясно, но по същество това трябва да се реши. Не съм виждал никакви проучвания за това как смятат да гласуват хората, но демонстрацията във вторник с хиляди хора по улиците показва какво е настроението. От гледна точка на бизнеса страната трябва твърдо да остане в еврозоната, но когато имаш милион и половина души безработни, те ще кажат, че не ги интересува какво мисли бизнесът, те нямат пари, отдавна са без работа и те биха гласували за обратното. На тези хора не им пука дали банките ще отворят или ще стоят затворени, понеже те нямат пари в тях.

Вие взехте ли решение за гласуването си?

В името на бъдещето на гръцкия бизнес и на нашата компания е ясно, че ще гласувам с "да". Макар че дълбоко в себе си не вярвам и в този отговор, защото смятам, че цялата процедура е опорочена. Много просто е. Ще гласуваме, защото трябва да го направим. За себе си изобщо не съм сигурен какъв е всъщност въпроса и дали трябва да гласувам. Всичко е грешно - моментът, решенията, въпросът.

Кои са правилните решения, според бизнеса, които правителството на Гърция трябва да вземе в момента, тогава?

Вече е твърде късно. На практика няма правилни решения в момента. Така или иначе по-добрият вариант е правителството да се съгласи с кредиторите си, и въпреки това катастрофата е неизбежна. Няма надежда, независимо дали споразумение ще бъде подписано днес, в понеделник или неясно в кой момент в бъдещето, ние изгубихме играта. Това е. Всеки казва различни неща на гърците. Ние вече не вярваме на никого, на нито едно изявление, което се прави публично. Така че всички са много резервирани и чакаме да видим какво ще се случи.

Ако перспективата е толкова тъмна, смятате ли, че много компании биха обмислили да преместят бизнеса си извън Гърция?

Този процес вече започна през последните 3-4 години. Смятам, че това ще продължи. За други изпадането във фалит е също възможност за инвестиция, така че не е изключено да се появяват и нови възможности за правене на бизнес в страната. Възможно е и хората да започнат да напускат страната. Така че както е известно всяка катастрофа отваря и нови възможности.

Кои са основните дестинации, които напускащият бизнес избира?

Основно в САЩ, Швейцария, Великобритания, Холандия. Симптоматично е, че не се местят в други средиземноморски страни, а в северната част на континента. Някои отиват дори в Австралия и Дубай.

Има ли бизнеси, които не страдат от кризата в Гърция?

Аз знам компании, които доста добре се справят. Не всички са засегнати от увеличението на данъците и другите ефекти на кризата. Някои компании завършиха на печалба миналата година. Това са дружества в ИТ сектора, в производството, и нашия бизнес - с местенето на хора и бизнеси също добре расте.

Кои са основните реформи, които са най-важни в момента за Гърция от гледна точка на бизнеса?

Основно да се реформира публичният сектор, който работи по възможно най-лошия начин, данъчната система трябва да се прегледа и да се намалят данъците за бизнеса, да се опростят административните процедури за фирмите и така нататък, и така нататък.