Варненци изпаднаха в радиофобия заради пожара в Чернобил

20:15, 02 юли 15 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Във внезапна радиофобия изпаднаха варненци заради бушуващия четвърти ден горски пожар в Чернобилската зона на отчуждение (ЧЗО), в близост до изведената от експлоатация АЕЦ "Ленин".

Привечер десетки читатели позвъниха на редакционния телефон на Topnovini.bg, за да попитат вярно ли е, че радиационен облак от Чернобил се носи към Варна и кога ще достигне той у нас. Пътниците в градския транспорт също обсъждат разпалено темата, звънят на близките си и ги предупреждават да не напускат домовете си, особено ако завали дъжд, предаде репортер на Topnovini.bg. 

Справка в сайта на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) показва, че стойностите на радиационния гама-фон у нас засега са типични. За територията на България естественият фон е в границите от 0,06 до 0,40 µSv/h (микросиверта/час). Във Варна замерената стойност към 11 часа днес е 0,10 µSv/h. В АЯР до този момент не е постъпвало съобщение за опасност от трансгранично радиоактивно замърсяване, заявиха оттам.

Въпреки това пожар в радиационно заразена зона е предпоставка за вторично замърсяване на огромна територия, което зависи изцяло от милостта на ветровете. Още през февруари международни експерти предупредиха, че в гората край Чернобил и Припят все още има голямо количество опасни изотопи, които могат да бъдат разпространени при евентуални горски пожари.

"В пробите, взети от въздуха в района на пожара, е установено съдържание на Цезий-137, което превишава двойно допустимата доза“, съобщава украинската служба по ядрено регулиране, цитирана от ТАСС. В медиите се появи и информация за радиационен облак, който се носи на юг към Черно море, но Варна засега остава далеч от траекторията му, според преценката на дежурния синоптик във филиала на НИМХ Венета Тодорова.  

"Не очаквам да има навлизане на наша територия, защото във високите слоеве на атмосферата посоката на вятъра е от запад. При земята е от север-североизток и север-северозапад и това, по мое усмотрение, няма да доведе до нахлуване на наша територия на някакво замърсяване. В момента в Украйна в много райони вали дъжд, а вятърът е северен, с леко обръщане към северозапад. Той носи замърсяването по-скоро към юг и към Черно море, а Варна остава доста далече от него", заяви синоптичката пред БНР.

Междувременно от МВР увериха, че Националният оперативен център на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението“ получава актуална информация за ситуацията на територията на Украйна.

"Към момента няма данни за опасност за живота и здравето на хората на територията на България. МВР е в непрекъсната връзка с експерти от МОСВ и Агенцията за ядрено регулиране", гласи съобщението, което очевидно не опровергава информацията за радиоактивен облак, съдържащ Цезий-137. Периодът на полуразпад на този елемент е 30 години. От аварията на чернобилската АЕЦ са изминали 29 години. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама