Намаляват местата за къмпингуване във Варненско

10:21, 03 юли 15 25 335 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бетонът изяде къмпингите по морето. С всяка година местата за летуване за любителите на природата стават все по-малко, а там където все още ги има, цените често са като в 4-звезден хотел, пише "Монитор".

Сега местата край Варна, на които можеш да разпънеш палатка или да спреш каравана, се броят на пръсти, а условията в повечето случаи не са от най-добрите и затова са затворени или разрушени. Там, където това все още е възможно, цените са около 30 лева за кемпер на ден. За бус се плащат по 25 лв., за лека кола – 6-10 лв., а за мотор – около 7 лева. Отделно от това на къмпингуващ се броят по 7-10 лева. Поставянето на голяма палатка се таксува от 8 до 20 лв. в зависимост от големината й и от конкретното място.

Запалените любители на природата обаче предпочитат свободното къмпингуване, за което не се плаща. Напоследък обаче това все по-често им докарва глоби. Преди време на "Фичоза", например, имаше и палатков къмпинг, но той отдавна не функционира. Затова сега любители на палатките разпъват биваците си на брега неорганизирано. Много често обаче след сигнали ги прогонват от кметството в Аспарухово. Причината е, че след тях остават доста боклуци, чието почистване струва пари на общината.

Според познавачи най-хубаво за палатков лагер край Варна е на "Паша дере", южно от хижа "Черноморец", но и там нещата не са регламентирани. В Бяла също всяко лято имат проблеми с диво къмпингуващите на палатки край Кара дере. Там след всеки сезон общината чисти мръсотията на любителите на "екологичния туризъм", задръстили околните пространства с изхвърлени пластмасови бутилки и всевъзможни боклуци от пребиваването си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама