МВР-Варна разби престъпна схема за данъчни измами, двама са арестувани

11:07, 03 юли 15 25 402 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Престъпна схема за данъчни измами, действала на територията на Варна и областта, е разбита от служители на отдел "Икономическа полиция" при Областната дирекция на МВР и под ръководството на Окръжна прокуратура – Варна, съобщават от пресцентъра на полицията.

В схемата е била изградена стройна система, която е контролирала над десет търговски дружества, обслужвани от една и съща счетоводна кантора, с роля на "липсващи търговци" и "буфери". Дружествата са издавали помежду си фактури за фиктивни сделки със стоки, услуги, електрически материали и СМР и са подавали справки - декларации по ДДС с неверни данни.

Последното дружество, участващо в схемата с ролята на "брокер", което е усвоявало акумулирания данъчен кредит, е било реален търговец на строителни и електрически материали. Щетата за бюджета надхвърля четвърт милион лева.

От служители на Икономическа полиция са извършени претърсвания и изземвания на 6 обекта – счетоводни офиси, магазини, жилищни помещения и автомобили, на лицата съпричастни с престъпната дейност. В резултат са иззети компютърни конфигурации, множество счетоводни документи – данъчни фактури за фиктивни сделки, кредитни известия, разходни касови ордери, квитанции, договори и банкови извлечения, чрез които се е осъществявала престъпната дейност през периода от февруари до септември 2014-а.

С полицейска заповед за срок до 24 часа са задържани мъж и жена от Варна, и двамата криминално проявени. Техните инициали са съответно А.М., на 43 години, и Ц.Р., на 42 години. Материалите са докладвани в Окръжна прокуратура - Варна, където е образувано досъдебно производство. Работата по случая продължава.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама