"Московски виртуози" изнасят концерт във Варна

13:07, 03 юли 15 / Култура 25 273 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ансамбълът "Московски виртуози" ще изнесе днес, 3-ти юли, концерт в зала 1 на Фестивалния и конгресен център, в изпълнение на "Четири годишни времена" на Антонио Вивалди, "Годишните времена" на Пьотр Илич Чайковски и "Четири годишни времена" на Астор Пиацола. Концертът е част от Международния музикален фестивал "Варненско лято" и започва в 19 часа. 

Оригиналната партитура на "Годишните времена" на Чайковски е за пиано. Творбата включва 12 изящни пиеси, които съответстват на дванадесетте месеца от годишния календар, като всяка е със свое име. Представлява своеобразна музикална енциклопедия на руската душевност, бит и култура. "Годишните времена" са и скъпи за сърцето на композитора спомени, житейски епизоди и срещи, те са израз и на огромното му преклонение пред безкрайната руска природа, пресъздадена живописно и страстно. Всичко това поставя "Годишните времена" сред най-често изпълняваните произведения в цял свят както от пианисти, така и в аранжимент от оркестрови състави.

и "Четири годишни времена" на Вивалди са сред най-често изпълняваните произведения в цял свят и от професионални, и от любителски състави. Това са четири тричастни цигулкови концерта, всеки от които носи името на съответния сезон – пролет, лято, есен, зима. И в четирите знаменитият венецианец е вградил духа на своето време, своята страст към италианската природа, към нейното многообразие и непредвидимост.

Буенос Айрес, малко след средата на миналото столетие. Град на контрасти и на страсти, на светлина и на мрак, на любов и на омраза, на възход и падение. Градът на един уникален талант, на създателя на един нов музикален жанр - танго нуево, на световноизвестния днес аржентинец Астор Пиацола. Буенос Айрес е "музата" на композитора, която го вдъхновява и за създаването на забележителния танго цикъл "Четири годишни времена". 

Оркестърът "Московски виртуози" е основан през 1979 г. виртуозния цигулар Владимир Спиваков и негови приятели и творчески партньори, предимно лауреати на международни конкурси, както и солисти и водачи на групи в най-добрите московски симфонични и камерни оркестри. Всяка година оркестърът изнася над 100 концерта, най-вече на турнета в Русия, Европа, САЩ, Канада, Турция, Израел, Китай, Япония. Във всички страни виртуозите свирят в най-добрите и престижни концертни зали, сред които "Концертгебау" в Амстердам,"Музикферайн" във Виена,"Албърт Хол" в Лондон, театър "Шанз-Елизе" в Париж, "Карнеги Хол" и "Ейвъри Фишър Хол" в Ню Йорк, Santory Hall в Токио, но и на обикновени места в малки градове. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама