Измерват извънредно радиационния гама-фон във Варна (снимки)

13:30, 03 юли 15 25 469 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Заради създалата се истерия около горския пожар край Чернобилската зона на отчуждение, във Варна се правят извънредни измервания на радиационния гама-фон. Това става посредством два дозиметрични уреда, които отчитат стойностите съответно в микро- и наносиверти на час.

На всеки кръгъл час специалисти от Областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението” (ОУПБЗН) излизат на открито и извършват паралелни измервания на гама-фона. Преди създалата се радиационна паника това се е правело по 3 пъти на ден.

В 12 часа на обяд единият уред отчете между 0,06 и 0,08 µSv/h (микросиверта/час). За сравнение датчикът на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), който е монтиран на РРТС "Франгата”, е показал 0, 10 µSv/h, колкото бяха измерени и в четвъртък, сочи справка в сайта на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР). Другият дозиметър на ОУПБЗН отчете 32.0 nSv/h (наносиверта/час), което е равно на 0.032 µSv/h.

Нормално е двата дозиметрични прибора, които не са от една марка и модел, да не отчитат еднакви стойности, защото детекторите им са с различни размери и чувствителност и в тях попадат различен брой йонизиращи частици. Това обясни за Topnovini.bg Марина Низамска, началник отдел "Аварийно планиране и готовност” в АЯР. По думите й притеснително би било, ако има трайно покачване над 5 пъти в показанията на един от приборите.

Така или иначе отчетените стойности от двата дозиметъра и от станцията на ИАОС на РРТС "Франгата" са в рамките на типичния за страната гама-фон, чиято горна граница е 0,40 µSv/h.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама