Варненци изкупиха течния йод заради истерията "Чернобил"

17:36, 03 юли 15 25 486 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Йодът на капки се е изкупил само за час от варненска денонощна аптека, съобщи за Topnovini.bg магистър фармацевтът Диана Ганчева. Тя добави, че всички налични количества в склада им са се изчерпали заради истерията с горския пожар край Чернобил и дезинформацията за образувал се радиационен облак. По думите й паника е обзела хората снощи и всички търсели медикаменти, с които да се предпазят от несъществуващата ядрена опасност.

Въпреки че на шишенцето с капките пише, че е за външна употреба, хората се снабдили, за да го пият, което може да бъде опасно за здравето. Все пак фармацевтът добави, че не е вредно, ако няколко капки от течния йод се разтворят във вода и се приемат през устата.

Всекидневният прием на йодирана сол заедно с храната е достатъчна на организма, за да си набави нужните количества, съобщи токсикологът от клиниката във Военноморската болница  доц. д-р Петко Маринов. Според него йодната тинктура не е вредна за човешкия организъм, стига да е в необходимата норма. Токсикологът е категоричен, че при превишаване на дозата хората ще имат нужда от медицинска помощ.

Междувременно от Районната прокуратура съобщиха, че няма да се самосезират заради създалата се паника за приближаващ радиационен облак към Варна. "Нямаме основание да се самосезираме в момента, защото компетентните и контролни органи още вчера излязоха с категорични изявления, че няма такова нещо и повод за притеснение заради повишена радиация“, заяви говорителят на държавното обвинение Десислава Йотова.
Напишете коментар
Коментари: 1
1 RomanZew 23:10, 05 юли 22

Купить счётчик газа и другое газорегуляторное оборудование в Москве и Московской области. Мы предлагаем сигнализаторы загазованности марки Seitron от 12000 рублей.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама