Българските ВМС отговарят на стандартите на НАТО

15:33, 07 юли 15 25 327 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изключително приятно сме впечатлени от работата на Българските военноморски сили във всяко едно отношение. Това заяви контраадмирал Алберто Корея, командир на Първа постоянна група кораби на НАТО, по време на пресконференция на главнокомандващите на чуждестранни групи и кораби, участващи в Националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2015”.

„Ние сме наясно с целите и задачите на Българските военноморски сили, които са в унисон с целите и задачите на Алианса. Към момента основната задача и основната цел, която имаме, е да повишим оперативната съвместимост на нашите военноморски сили, както и да се подобри нашата подготовка на различни нива”, добави още контраадмирал Корея.

По повод информацията, че турската подводница „Йълдърай“ едва не се е оплела във въжета на яхтената марина, командирът на подводната лодка кап. II ранг Мустафа Темур заяви, че е нямало такава случка. По думите му просто съответните лодки са били в непосредствена близост до подводницата и не е имало оплитане на въжетата.

Учението „Бриз 2015" започна на 3 юли и ще продължи до 12 юли. В следващите 3 дни всички бойни сили, които са в района на Варна, ще се включат в отработването на реални бойни задачи, при които ще има и реални стрелби. В тазгодишното учение вземат участие 1700 военни и над 30 кораба от 8 държави - членки на НАТО.

За първи път в учението участват военни плавателни съдове на Португалия и Холандия. Българските военноморски сили участват в "Бриз 2015" с 15 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 вертолета и повече от 1000 военнослужещи. В учението ще се включат и два самолета "СУ" на военновъздушните ни сили, както и подразделения на пехотата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама