Украински общественик е учуден от чернобилската паника у нас (снимки)

07:54, 08 юли 15 25 704 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пожарите в Чернобилската зона на отчуждение (ЧЗО) са ежегодни и най-вероятно целят да прикрият незаконна горска сеч, както и да отвлекат вниманието от сериозните проблеми в Украйна. Това заяви в интервю за Topnovini.bg президентът на Международната обществена организация Центр Припять.ком и главен редактор на сайта pripyat.com, Александър Ефимович Сирота, по повод създалата се радиационна паника във Варна заради тлеещия все още пожар в ЧЗО:

Александър Ефимович, Вие много често обикаляте Чернобилската зона на отчуждение, какво показват вашите дозиметрични замервания, има ли повишени нива на радиация при последния горски пожар?

Лично аз не съм регистрирал никакви промени в радиационния фон. Моят приятел и колега Юрий Илин, който разработи и разположи вече няколко десетки стационарни онлайн дозиметъра по целия свят, също не вижда повод за паника. Дозиметрите денонощно следят гама-фона, в това число и около Зоната на отчуждение, и той си остава на това ниво, на което беше и преди пожара. Изобщо тази истерия е странна, защото Чернобилската зона гори всяка година. Всяка година там възникват пожари, големи и малки. Но именно тази година, не знам защо, има такова голямо внимание към тях. Толкова внимателно ги следят, че без да искаш, се замисляш дали с пожарите не се опитват да отвлекат вниманието от по-сериозните проблеми в Украйна...

В рамките на два месеца това е вторият голям горски пожар в ЧЗО. Каква според Вас е причината за това и откриха ли властите улики за умишлен палеж?

Доколкото ми е известно, данни от разследванията още няма. Причините за пожара могат да са най-различни. За никого не е тайна, че в Зоната има определена стопанска дейност, в това число и сеч на гори. Има и такова мнение – че с пожарите се опитват да прикрият мащабите на изсичането. Но може да бъде и нещо далеч по-просто. В Украйна имаше анормална жега. Една небрежно хвърлена цигара може да подпали сухите треви и след това да предизвика мащабен горски пожар.

Как се развива туризмът в Чернобилската зона и смятате ли, че зачестилите вандалски прояви там имат нещо общо с пожарите?

Стихийно и неорганизирано, за съжаление. Има какво още да се желае за информационната подготовка на организаторите – често туристическите компании пренебрегват важни въпроси, свързани със сигурността, докато преследват нови посетители. А понякога и хората просто не са наясно къде отиват.

Всъщност, колко е радиоактивна зоната в момента и може ли да се говори, че е толкова опасна, при условие, че периметърът й се свива с всяка изминала година и дори райони в Беларус вече са заселени?

Убеден съм, че е твърде рано да се говори за пълна безопасност на Зоната. Лично аз оценявам всякакви действия в тази посока като популизъм. Извън границите на Зоната има достатъчно територия, която има нужда от възстановяване на инфраструктурата и от заселване с хора. А Зоната е просто удобна площадка за информационни удари и спекулации от най-различен характер.

С какви чувства се завръщате всеки път в родния си град Припят, евакуиран преди 29 години, в какво намирате утеха и не ви ли плаши невидимият враг?

Всяка година се връщам у дома. Не ми е необходимо да търся утеха там, няма и врагове. Това е просто дом. Изоставен, превзет от гората. Но все още роден и близък.

Докъде стигна проектът за създаване на виртуален музей на Припят, който се реализира от оглавяваната от Вас Международна обществена организация "Центр Припять.ком"?

По този проект всички полагат общественополезен доброволен труд в свободното си време, извън основната си работа. Затова и напредваме бавно, има още много работа. Трудно е да се каже колко още като процентно съотношение, тъй като още не е ясна и крайната задача. Дали това ще е просто модел, дали ще се появи някакъв сюжет, ще има ли възможност за взаимодействие с другите "посетители” и други. Това, което сме направили досега, е достъпно на сайта на проекта – pripyat3D.com.

Как върви изграждането на новия саркофаг над взривилия се четвърти реактор и кога ще бъде завършен?

Работи се денонощно, приключването на работата е планирано за 2017 година. Наблюдението онлайн е възможно вече няколко години на сайта на станцията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама