Засега няма да избиват животни заради антракса във Варненско (видео)

16:58, 18 юли 15 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На този етап няма да бъдат избивани животни заради заразата от антракс във Варненско. Това съобщи пред медиите д-р Даниел Денев, изпълняващ длъжността директор на Областната дирекция за безопасност на храните във Варна. По думите му към момента няма данни заразеното месо от закланата крава в село Млада гвардия да е попаднало в търговската мрежа, след като е било направено на наденички в транжорна в квартал Аспарухово. 

Предприети са абсолютно всички мерки съгласно Закона за ветеринарно-медицинската дейност. Наложена е възбрана животните в село Млада гвардия да излизат на паша, както и за консумация на месо и мляко от фермата на починалия кравар. В понеделник започва ваксинация срещу заболяването антракс. Днес е извършена дезинфекция от Гражданска защита на сметището край селото, както и на мястото, където е клано заразеното животно, отчете д-р Денев.

Той допълни, че неизконсумираното под формата на наденици месо е иззето. Предстои да бъде унищожено в екарисаж, след като се вземат проби. Такива са взети и от почвата, където е заклана болната крава.

"Имаме съмнения, че заразата е донесена отвън, но трябва да си завършим разследването", каза д-р Денев. По думите му за последните 30 години в регион Варна е имало само едно огнище на антракс, в град Игнатиево. "Извършваме ваксинация на животните всяка година именно там, за да предотвратим огнище на антракс", обясни специалистът.

Видео: д-р Дочка Михайлова от РЗИ-Варна и д-р Даниел Денев от ОДБХ-Варна

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама