Затварят временно пристанището заради маратона "Галата-Варна"

09:06, 02 авг 15 / Спорт 25 212 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За три часа ще бъде затворен варненският порт заради провеждането на маратона "Галата-Варна", съобщиха от общината. Традиционното плувно състезание ще стартира днес в 10:00 часа от нос Галата под патронажа на министъра на младежта и спорта Красен Кралев.

Кметът на Варна Иван Портних, в качеството си на председател на организационния комитет за провеждане на 75-ия юбилей на маратона, събра екипа във връзка с подготовката на състезанието. На срещата присъстваха заместник-председателите на организационния комитет - контраадмирал Митко Петев - командир на ВМС, Чавдар Трифонов - председател на ПСК „Черно море", както и членовете, сред които представители на Община Варна, спортен клуб „Черно море", Морска администрация, Гранична полиция, БЧК, Морска гара и дългогодишният организатор Надежда Парушева.

Отчетено бе, че за нуждите на маратона са осигурени 2 катера за 180 души, 8 лодки с екипажи, 2 бързоходни лодки тип „Зодиак" на ВМС, ветроходът „Калиакра", катер на „Морска администрация" и катер на „Гранична полиция" за контрол на трафика по време на маратона, медицинско обслужване и др.

В началото на състезанието ще бъде почетена паметта на големия наш маратонец Добри Динев, като праха му ще бъде разпръснат в морето с почетен ритуал.

„За нас е чест като военни моряци да сме част от този маратон. Това е първото мероприятие, с което започва седмицата на Военноморските сили. Освен професионален, имам и личен сантимент, тъй като два пъти съм участвал в състезанието", каза контраадмирал Петев.

„Имаме готовност за провеждане на маратона, пристанището ще бъде затворено за три часа и ще бъде ограничен трафика на търговски кораби", докладва к.д.п. Валентин Енчев от „Морска администрация".

„Регламентът и покани за участие са изпратени до 33 клуба в страната, събитието е разгласено в медиите, очакваме плувци от Румъния, Русия и Израел. Имаме техническа готовност за осигуряване на 300-310 състезатели", заяви Чавдар Трифонов.

Маратонът Галата - Варна е най-старото плувно състезание от този род у нас. Провежда се всяка година от 1939 г. насам, с единствен пропуск през 1944 г. Родоначалници на плувния маратон са инж. Георги Бърнев, инж. Васил Кърджиев и адвокатът Демерджиев, които за първи път преплуват разстоянието от около 4000 метра на 14 август 1914 г. С провеждането на 75-ия юбилеен плувен маратон, организаторите си поставят за цел да се затвърди авторитета на най-старото, популярно и масово годишно плувно състезание, както и да го утвърдят като водеща спортна проява в календара на Варна - Европейска младежка столица през 2017.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама