Варненска съдийка получи престижно международно назначение

14:38, 03 авг 15 25 395 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съдия Ангелина Лазарова от Окръжния съд във Варна е избрана като национално лице за контакт в Националната съдебна мрежа за международно сътрудничество по наказателни дела, съобщиха от пресслужбата на магистратурата. Назначението по решение на Висшия съдебен съвет (ВСС) и по предложение на комисията „Международна дейност” от 30 юли.

Националната съдебна мрежа има за цел да оказва необходимото съдействие на органите на съдебната власт за ефективната им подготовка по изпращане и изпълнение на молби за правна помощ, както и да си сътрудничи с лицата за контакт от Европейската съдебна мрежа, Евроджъст и с всички институции, организации и структури, които изпълняван функции в областта на международната правна помощ.

В Националната съдебна мрежа за международно сътрудничество по наказателни дела, чието лице за контакт става съдия Лазарова, влизат още 5-ма съдии от Окръжен съд Стара Загора, Специализирания наказателен съд София, Апелативния специализиран наказателен, Софийски градски съд и Софийски окръжен съд.

Ангелина Лазарова е  съдия от кариерата с повече от 22 години вярна служба на наказателното право. Първите три години от професионалния й път са в редиците на държавното обвинение. Тя е и първият награден прокурор заради работата си по финансовата пирамида („ТАКО”). Продължава като наказателен съдия първо в Районен съд Варна, а повече от 14 години е в Наказателно отделение на Варненския окръжен съд. От близо 3 години съдия Лазарова е командирован съдия в Апелативен съд Варна. Чрез инструментите на международното правно сътрудничество и с активното й участие са събирани доказателства от съдебни органи в Европа по три наказателни дела.

Лазарова има най-високия ранг в системата - съдия във ВКС. Координатор е в националната мрежа на съдиите. Специализира в областта на наказателното право в България, в Европейската академия по право, в Европейския институт по публична администрация, както и в Испания, Франция, Германия, Естония, Люксембург и Румъния. Активен участник в Мрежата за сътрудничество по наказателни дела. Работила е в няколко международни проекти в областта на наказателното право и международното правно сътрудничество.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама