Варненските съдебни медици плашат с протест

15:30, 03 авг 15 25 297 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Варненските съдебни медици възнамеряват да прекратят изготвянето на експертизи, ако до края на тази седмица не получат от МВР дължими от миналата година досега суми. Това съобщи за Topnovini.bg д-р Вилиян Доков от болница „Св. Марина”.

Сумите, които към момента варират между 8 и 10 хил. лева на човек, трябва да се изплащат до два месеца след всяка експертиза. От вътрешното ведомство обаче не са превели парите, въпреки подадения до министър Румяна Бъчварова сигнал.

Работещите в съдебната медицина настояват за изплащане на вече утвърдените суми. Ще бъдат предприети по-скоро символични мерки на протест, които ще се изразяват в отказ за изготвяне на експертизи по писмени данни, защото те търпят отлагане. Целта е работещите в системата на съдебната медицина да бъдат чути и да се вземат мерки за разрешение на проблема, който не е от скоро и с времето се задълбочава, уточни д-р Доков.

Липсата на финансиране на системата на експертната работа е един от основните проблеми в сектора. Става въпрос за изграждане на съвременни лаборатории за ДНК анализ, за химични анализи и хистологични лаборатории, категоричен е съдебният медик.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама