Съдът в Страсбург спря събарянето на ромските коптори във Варна

23:12, 20 авг 15 25 445 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сигнал до правителството, изпратено от Европейския съд за правата на човека в Страсбург, е най-вероятната причина за преждевременното прекратяване на акцията по разрушаване на незаконни ромски къщи във варненското гето "Максуда". Това става ясно от факс, изпратен до адвокат Даниела Михайлова, която представлява пред Съда група жители на гетото, поискали помощ от съда, след като общинските власти във Варна обявиха, че имат намерение да разрушат къщите им.

Според текста на факса, с който Капитал разполага, писменото им искане за спиране на акцията е пристигнало в Страсбург в сряда след 18 часа, или около два часа след края на работния ден на Съда. По тази причина събарянето не е могло да бъде предотвратено.

Въпреки това с писмото си до правителството председателят на съдебното отделение, поело работата по случая, е поискал от кабинета пълна информация "за мерките, предприети за настаняването и грижата за възрастните, хората с увреждания и други уязвими лица", чиито домове бяха разрушени днес. В писмото се настоява също за информация дали тези мерки биха могли да доведат да разделяне на децата от техните родители.

Съдът в Страсбург е поискал от българското правителство да предостави исканата информация не по-късно от 16 часа утре, 21 август.

Акцията по събарянето на незаконните постройки във варненското гето "Максуда" започна малко след 9 часа днес. Точната дата и часът на началото й обаче бяха пазени от местната администрация в пълна тайна до късно снощи.

Според предварителните планове акцията по разрушаването на незаконни постройки днес трябваше да обхване 58 незаконни къщи в гетото "Максуда". Тя беше неочаквано прекратена в ранния следобед, като спирането беше обяснено от кмета на район "Младост" Христо Христов с "голямото количество отпадъци, което се е натрупало след започналото събаряне и необходимостта те да бъдат извозени преди да се продължи".

Часът на спирането обаче съвпада с този, в който според факса на Европейския съд по правата на човека реакцията му по случая е била получена от българското правителство.

Пред журналисти във Варна Христо Христов обяви, че от началото на деня до спирането на акцията са били разрушени 46 къщи. По данни на "Капитал" разрушените постойки са 23, или два пъти по-малко от официално обявените. Това поражда съмнения, че местната власт във Варна умишлено е завишила бройката на съборените къщи, за да замаже пред обществеността гафа със спирането на акцията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама