Съпругата на евродепутата Емил Радев ще гледа делото за "Алея Първа"

14:46, 22 авг 15 25 412 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Делото по жалбата срещу проекта за Общ устройствен план на Варна е било разпределено на петчленен състав във Върховния административен съд (ВАС) с докладчик съдия Мария Радева. Това показа проверка в сайта на Висшия съдебен съвет, информира "Капитал".

Мария Радева е съпруга на евродепутата от ГЕРБ Емил Радев. Преди да влязат в политиката и двамата са били адвокати във Варна, като до 2009 г., когато става депутат, Радев е председател на групата общински съветници в града. Иначе е бил армейски командос в секретното поделение "Тихина", където е служил с шефовете на групировката ТИМ.

След противоречивия избор на Георги Колев за председател на ВАС в края на 2010 г., станал възможен и с помощта на ГЕРБ, Мария Радева е назначена за и.д. главен секретар на съда, а половин година по-късно става титуляр. По същото време Радев се опита да прокара противоречиви промени в Закона за съдебната власт, които разширяваха правомощията на Колев. Радева е съдия от март 2015 година, когато беше единственият кандидат сред 17, който успя да изкара оценка с 10 стотни над минималната по закон (4.50).

През юли седемчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени решение на петчленен състав, с което бе прието за законосъобразно становището за одобряване на екологичната оценка на общия устройствен план на Варна. Искането за отмяна на оценката бе подадена от Сдружението за оптимизиране на правосъдието и администрацията (СОПА) и Юлиян Чолаков с помощта на "Програма достъп до информация" и ръководителя на правния й екип Александър Кашъмов. През юли той написа в блога си: "Становището на министъра на околната среда и водите по екологичната оценка на Общия устройствен план на Варна бе издадено през есента на 2011 г. С одобрения нов Общ устройствен план по същество бе направен опит да бъде осигурена реализацията на съмнителната сделка, при която част от Морската градина бе продадена на "Холдинг Варна", представляващ част от известна и влиятелна трибуквена групировка."

Делото е част от голямата битка, която граждани и неправителствени организации във Варна водят по казуса, известен като "Алея Първа". Сред тах са Българско дружество за защита на птиците, Гражданско сдружение "Зелена Варна", Партия "Зелените" и др.

"Алея Първа" е проект на дружеството "Холдинг Варна", който предвижда изграждането на зона за туризъм, спорт и развлечения на площ от 118 декара, разположени на самия бряг и част от Морската градина във Варна. Земята беше продадена на компанията от бившия областен управител на града Христо Контров (ДПС) в края на управлението на тройната коалиция през 2009 г.

Жалбите на активистите бяха отхвърлени от тричленен и петчленен състав на Върховния административен съд през 2014 г., но през юли седемчленен състав на съда прие, че изключването на жалбоподателите от някои от процедурите е "съществено нарушение на съдопроизводствените правила" и делото беше върнато за ново произнасяне по същество от петчленен състав на Върховния административен съд.

След постановяване на решението от седемчленен състав последва безпрецедентно насрочване на нова дата на процеса. В началото на август делото е разпределено от зам.-председателя на ВАС Румяна Монова и така стига до Мария Радева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама