Холандски фирми търсят контакти във Варна

14:51, 27 авг 15 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Интерес по отношение на възможностите за повишаване квалификацията на кадрите, заети в морския бранш, организирането и провеждането на съвместни обучения, работа в сферите на социалната политика, културата и морския бизнес проявяват компании и организации от Холандия. Това заяви Н. Пр. Том ван Оорсхот - посланик на Кралство Нидерландия в България, при откриването на българо-холандски бизнес форум във Варна. Проявата се организира от Община Варна, Община Дордрехт, с подкрепата на Посолство на Кралство Нидерландия в България.

Посланик Оорсхот припомни, че Холандия е държавата с най-голям вътрешен флот в ЕС, в която се намират едни от най-големите пристанища в света. "Нашата страна е сред тези, които реализират най-големите преки инвестиции в България – 500 млн. евро са само за първото полугодие на т. г.,  с тенденция за увеличение. Над 200 наши компании работят тук, уверен съм, че броят им ще нарасне“, коментира посланикът. Като пример за добро сътрудничество той даде ВВМУ "Н. Вапцаров“ и МТГ "Делфин".   "Това събитие е поредна стъпка в подкрепа и развитие на местния бизнес, в пълен унисон с амбицията на Община Варна да създаваме условия за директни международни контакти на наши компании с чуждестранни партньори от побратимените градове на Варна. Този форум е и доказателство за дългогодишното ни ползотворно сътрудничество с община Дордрехт. Догодина заедно ще отбележим 15 г. от побратимяването на двата града, разбрах, че вече има заявен интерес към златното съкровище от Варненския некропол, което да гостува в холандския град, вярвам, че ние също ще бъдем домакини на множество събития, посветени на тази годишнина", каза кметът. Той подчерта, че пример за традиционно добрите контакти между холандски и варненски компании е МТГ "Делфин", където в момента се изработват поредните два специализирани кораба, построени в завода по поръчка.

Кметът на Дордрехт ще връчи утре, 28 август на Дневен център "Ривиера" дарение от 10 000 евро от името на бизнеса в побратимения ни град. Преди години къщата на сдружението, която е разположена в Морската градина, беше ремонтирана с помощта на дарение от Дордрехт и о ттогава Дневен център "Ривиера" и неправителствени организации от Дордрехт работят в тясно сътрудничество.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама