Лиляна Павлова: Не толерираме незаконното строителство в Максуда

16:35, 28 авг 15 25 384 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Незаконното строителство не може и няма да бъде толерирано, в Закона за устройство на територията не е предвидено узаконяване на такова.  Това съобщи край Варна днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по повод събарянето на незаконните постройки в квартал Максуда.

По думите и в Гърмен и на други места, сградите в голямата си част са не само незаконни, но и са опасни за живота и здравето на хората, които живеят там. "Виждането ни е, че те трябва да бъдат съборени", категорична е Павлова. 

Тя добави, че Европейският съд по правата на човека е отказал исканата от адвокатите на хората в Гърмен, които представляват и живеещите в Максуда, привременна мярка. "Това означава, че съдът не счита, че има основание да спре или отмени издадените заповеди за премахване на незаконните постройки там. Заповедите за събаряне са обжалвани, но съдът ги потвърди. След това беше възложено премахване, което отново беше обжалвано, но съдът потвърди и него, информира Павлова. На жителите на Гърмен и Максуда е предложено настаняване, но е отказано”, каза още Павлова. 

Министърът изтъкна, че със средства от Оперативна програма "Регионално развитие" са изградени социални жилища в Девня, Видин, както и на други населени места. За настанените в тях е осигурено обучение, допълнителна квалификация и интеграция, финансирани със средства от програмата за развитие на човешките ресурси. Това ще продължи като политика, но не трябва да се допуска незаконно строителство и заграбване на частни имоти, катигорична е Павлова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама