Проститутка отрече да е била рекетирана от Пешо Розата и Янко Лудия (видео)

21:42, 28 авг 15 25 1111 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Една от ключовите свидетелки в процеса срещу варненците Петър Борисов Розата и Янко Костов Лудия – Аделина Петрова, чиято месторабота е на пътя край местността "Побити камъни", не потвърди пред съда показанията, които е дала в досъдебната фаза на делото – че приятелят й, с когото живеят на семейни начала, Божидар Маринов, е бил рекетиран от двамата подсъдими, за да им отчита по 100 лева седмично от оборота на жрицата.

Самият Маринов, който по думите на проститутката не бил сводник, а само я пазел и й носел храна и напитки, отново не се яви в съда, като този път изпрати болничен. Същото направи и жрицата на Златни пясъци Десислава Димитрова, която твърди, че била заставяна от Розата и Лудия да им се отчита с по 200 лева седмично, иначе щяла да яде бой.

Състав на Варненския окръжен съд назначи съдебно-медицински експертизи на болничните листове на неявилите се за втори път свидетели, които трябва да установят дали здравословните им проблеми действително са били пречка да присъстват на съдебното заседание. На следващото те ще бъдат доведени принудително, разпореди съдията Асен Попов. Чуждестранните туристи, които твърдят, че са били упътени от Розата към Лудия, за да си купят дрога на Златни пясъци, са обявени за международно издирване, но още не са открити.

На разпит в съда днес се яви и лишеният от свобода Пламен Георгиев, който през юни станал свидетел на разправията между "пазача" на жрицата Аделина Петрова и двамата подсъдими на пътя край "Побити камъни". Затворникът също не можа да потвърди, че Розата и Лудия са рекетирали Маринов, както и че са се карали за пари.

По делото бяха разпитани и трима криминалисти, участвали в спецакцията по линия на наркоразпространението в курорта "Златни пясъци". За единия от полицейските служители – Христо Христов – се оказа, че имал оперативни контакти с проститутката Аделина Петрова от над една година. Иначе от показанията на колегите му стана ясно, че преди да закопчеят Розата и Лудия на 29 юли, единият наблюдавал заподозрените от разстояние 100 метра в сумрака, а другият ги гледал от петия етаж в парк хотел "Владислав".

Нито един от служителите на МВР обаче не е видял те да продават дрога. Забелязали, че Костов се навежда към тревна площ, където впоследствие е открит тайник за наркотици. Криминалистът Емануил Ангелов проследил едно "изрусено негърче", както се изрази той в съдебната зала, преджобил го и то изпяло кой му продал марихуаната. Преводач при разговора с цветнокожия тийнейджър станала рецепционистка от хотел "Рива парк", което даде повод на защитата да оспори протокола от разпита.

Процесуалните представители на подсъдимите поискаха от съда да назначи дактилоскопска експертиза, която да установи има ли пръстови отпечатъци от Розата и Лудия по полиетиленовите торбички с наркотиците, открити в тайника. В хода на разпита на полицейските служители стана ясно, че при последвалия обиск в жилището на Пешо Розата дрога не е открита. Подобна процедура обаче не е извършвана в хотелските стаи на чужденците, свидетелствали в досъдебната фаза, стана ясно в хода на продължилите цял ден съдебни прения.

По искане на защитата веществените доказателства по делото бяха транспортирани и разпечатани в съда, а адвокат Бранимир Балачев поиска повторна химическа експертиза на наркотиците в независима лаборатория. Впоследствие той оттегли искането си, но ще го отправи отново след разпита на вещото лице от лабораторията на МВР Цветанка Галева, която е изготвила първата експертиза. Днес тя също не се яви в съда, тъй като е в платен годишен отпуск.

На свой ред прокуратурата поиска от съда на разпит да бъде призован и очевидец от София, на име Димитър Димитров, който бил видял двамата подсъдими да продават наркотици в курорта "Златни пясъци". Защитата възрази остро и попита защо столичанинът не е бил привлечен като свидетел досега. Отново по искане на държавното обвинение на разпит ще бъде призован и затворникът Галин Георгиев, който твърдял, че приятелката му, проститутката Десислава Димитрова, била притискана да се откаже от показанията си срещу Розата и Лудия.

Защитата на подсъдимите оспори истинността на всички протоколи, документиращи процесуално-следствените действия в досъдебната фаза, поиска графологични експертизи и разпити на поемни и вещи лица, както и на всички чуждестранни свидетели. По искане на адвокатите ще бъде изискана и справка от V РУП за разположението на камерите за видеонаблюдение на алея І и ІІ в курорта "Златни пясъци". По другите им щения, които прокурорът Виолета Радева определи като "голословни", съдът ще се произнесе в закрито заседание и на по-късен етап.

Следващото заседание по делото е насрочено за 2 октомври от 9 часа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама