Две села във Варненско остават под карантина заради антракс заразата

09:39, 03 сеп 15 25 258 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Наложената карантина във варненските села Млада гвардия и Бозвелийско заради установените случаи на антракс през юли и август остава в сила. Това съобщи временният шеф на Областната дирекция по безопасност на храните във Варна д-р Даниел Денев. Той коментира, че не е изключено вдигането на карантината да се случи още тази седмица.

Наложената забрана в селата сега е точно за транспортирането и търговията с животни за други райони на страната. Обстановката в Млада гвардия и Бозвелийско е спокойна, ваксинирани са всички домашни животни, които вече имат и изграден имунитет. Не са регистрирани нови смъртни случаи, уточни д-р Денев пред "Монитор".

Според него заболяването е овладяно, но от превантивна гледна точка през следващите 30 години ще се извършва ежегодна ваксинация за предпазване на селата. Обсъжда се догодина ваксинационната схема да обхване и населени места, в които преди 50 години е имало огнища на антракс, а не да се спазва досегашният 30-годишен период. По този начин ще могат да се обхванат повече селища, а хората ще са по-спокойни за сигурността на стадата и за собствения си живот, коментира още д-р Денев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама