8 фирми ще участват в конкурса за сметопочистване във Варна

11:01, 03 сеп 15 25 731 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
8 фирми, сред които 5 софийски и 3 варненски, са подали оферти за участие в обществената поръчка за сметосъбирането и сметоизвозването във Варна. Това показват протоколите на комисията, прегледала документите и допуснала кандидатите за участие в наддаването, предаде varna.utre.bg. Поръчката е на стойност 61,3 млн. лв., като най-голямо финансиране е предвидено за най-големия жилищен район “Приморски”, за който сумата е около 22 млн. лв.

Сред участниците в новия конкурс са 2 от фирмите, които и досега бяха ангажирани с поддържането на чистотата в града – “Адиан”, която отговаря за район “Приморски”, и “Омега Интерклиър”, която извозва отпадъците от Владис­ла­вово. За поддържането на чистотата в “Одесос”, Аспарухово и “Младост” в момента все още отговаря “Титан АС”, с която е подписан допълнителен анекс за удължаване на срока за първите два района, тъй като договорите изтекоха в края на юли.

Повечето от новите фирми, кандидатстващи да почистват Варна, са прясно регистрирани дружества по закона за задълженията и договорите, като обединяват 2 или повече фирми с граждански договор и не се отразяват в Търговския регистър. По-познати са два от новите кандидати – “Грийн партнърс БКС”, свързвано неофициално с дългогодишния монополист в сметопочистващия сектор Румен Гайтански-Вълка, и ЗМБГ АД, доскоро познато и като “Заубермахер България”, което в момента чисти в 5 от най-големите жилищни райони на София.

Пред­вижда се с новите изпълнители да бъдат сключени 5-годишни договори. Изискване към фирмите е да събират и извозват боклуците от контейнерите и кошчетата, както и разпилените около тях, а също и едрогабаритните отпадъци. Местата за обществено ползване също трябва да се почистват. Предвидено е миене с автоцистерни на улици, площади, тротоари, спирки, паркинги, подлези, алеи и др., както и ръчно почистване на улиците от отпадъци, като смеси за зимното обезопасяване, наноси, пясък, пръст, треви и др.

Сметопочистващите фирми ще имат и допълнителни задължения да хигиенизират пътните знаци, предпазните парапети и огради, платформите за инвалиди и майки с детски колички, както и да почистват графитите. Поставя се и специално условие за почистването на рекламни и агитационни материали в районите им.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама