Осъдиха областния лидер на ДПС-Силистра за престъпление по служба

12:54, 03 сеп 15 25 767 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Областният лидер на ДПС-Силистра Насуф Махмуд Насуф се сдоби с условна присъда за престъпление по служба, което е извършил в качеството си на кмет на община Главиница. До тази развръзка се стигна, след като прокуратурата протестира оправдателната присъда на Окръжния съд в Силистра, което изпрати делото за преразглеждане във Варненския апелативен съд.

Въззивната инстанция постанови на Насуф наказание от 2 години и 6 месеца затвор с 4-годишен изпитателен срок. Подсъдимият, който бе назначен за областен управител на Силистра през мандата на кабинета "Орешарски", бе лишен и от право да заема държавна или обществена длъжност за срок от 3 години, съобщават от пресцентъра на Апелативната прокуратура във Варна. 

На 6 декември 2007 г. и на 7 декември 2007 г. в гр. Главиница, в качеството на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – кмет на община Главиница, с цел да набави облага за "Гранд комерс Варна" ЕООД, представлявано от Божидар Борисов, подсъдимият Насуф нарушил служебните си задължения по чл.43, ал.1 от Закона за обществените поръчки, като подписал в качеството на възложител договор за спогодба и ден по-късно -  протокол между община Главиница и варненската фирма, с което е изменена съществено клауза от вече сключения договор за изпълнение на обществена поръчка от 27 юли 2007 г.

"Гранд комерс Варна" е трябвало да предостави услуги по сметосъбиране, извозване, третиране в депа за битови отпадъци и поддържане на териториите за обществено ползване в населените места на община Главиница. С промяната в протокола кметът Насуф поел от името на община Главиница задължение за заплащане след изрично поискване на 126 хил. лв., представляващи стойност на 210 контейнера за твърди битови отпадъци, от което са могли да настъпят немаловажни вредни последици за община Главиница (имуществени вреди в размер на 126 000 лв. и неимуществени вреди) - престъпление по чл. 282, ал.2, връзка с ал.1 от НК.

Обявеният конкурс бил спечелен от "Гранд комерс Варна" ЕООД. В сключения договор от 27 юли 2007 г. варненската фирма се задължила за своя сметка да осигури необходимите 210 контейнера за сметосъбирането в Главиница. Общината сключва договор с фирмата, а няколко месеца по-късно тайно, с двустранен протокол, кметът Насуф задължава общината да заплати по 600 лева за един контейнер при поискване от фирмата - изпълнител на сметосъбирането.

По време на проведена финансова ревизия на община Главиница през 2010 г. договорът за спогодбата от 6 декември 2007 г., както и протоколът, подписан на следващия ден от кмета, не са представени. През есента на 2011 г. е избран нов кмет на Главиница - Хюсеин Хамди. Дружеството по сметосъбирането му изпраща известие, че фирмата прехвърля вземанията, обезпеченията и принадлежностите върху нов кредитор – "Гранд комерс 2011" ЕООД – Варна, и настоява да получи сумата по 600 лева за 210 контейнера. Подадена е и искова молба в Силистренския окръжен съд от страна на фирмата срещу община Главиница.

В обвинителния акт на Окръжната прокуратура в Силистра срещу бившия кмет Насуф  се сочи, че престъплението му е извършено в пряк умисъл с цел да набави за "Гранд комерс Варна" ЕООД облага. Двата документа – договорът за спогодба и протоколът с варненската фирма, са били укрити от подсъдимия Насуф при финансовата ревизия на общината и не са били на разположение в канцеларията, където трябвало да се съхраняват. За поетите финансови задължения от общината от променения договор не е бил информиран и общинският съвет.

Присъдата на Варненския апелативен съд подлежи на обжалване в 15-дневен срок.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама