Всяка втора варненка на средна възраст страда от остеопороза

15:09, 03 сеп 15 25 402 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Всяка втора жена на възраст над 50 години страда от намалена костна плътност, като тази условна граница постоянно намалява. Тази тревожна тенденция потвърждава скрининг, проведен през август, в който са участвали 313 души от Варна, от които 9 мъже. От статистическите данни става ясно, че близо половината (48%) от жените във възрастовата група от 40 до 49 г. имат показания за намалена костна плътност или остеопороза. Още по-неблагоприятна е тенденцията в следващата възрастова група от 50 до 59 г., където вече две трети от изследваните са засегнати.

При изследваните мъже статистиката показва, че 36% от тях са с намалена костна плътност или т. н. остеопения. Това са силно изненадващи данни,  които демонстрират нова тенденция, тъй като жените са по-предразположени към развитие на остеопороза, поради настъпващите с възрастта хормонални промени – дефицит на естрогени, които са изключително важни за поддържане здравината на костите, коментира д-р р Васил Василев, завеждащ лекар на Центъра по остеопороза и остеометрия към ДКЦ „Чайка”.

Остеопорозата рядко влиза във фокуса на общественото внимание.  Вероятно затова я наричат „тихият крадец". Обикновено без каквото и да било симптоматика, остеопорозата намалява плътността на нашите кости и ги прави чупливи. 

Ранното установяване означава навременно начало на терапия и продължаване на нормален начин на живот. В настоящата икономическа обстановка се оказва, че стойността на изследването често е причина много пациенти да не се лекуват. За съжаление Здравна каса не заплаща за това изследване и то е възможно само като платена услуга.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама