Започва Седмица на православната книга във Варна

09:03, 04 сеп 15 25 367 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За 17-та поредна година се организира международният форум Седмица на православната книга, който ще се проведе от 7 до 13 септември във Варна. Събитието се реализира от Варненска и Великопреславска света митрополия със съдействието на Община Варна и е традиционно събитие в културния и църковния живот на града. Целта е да се съберат автори, издатели и читатели на православни книги от целия свят за среща и дискусия по актуални въпроси от живота на обществото и Църквата. През изминалите години на форума са участвали духовници, автори и издатели от Гърция, Русия, Сърбия, Черна Гора, Румъния, Украйна, Германия и др.

Основната тема на Седмицата тази година е „Мисията на Църквата за спасението на човека”. Освен представяне на нови книги в рамките на програмата са включени богословска конференция на тема „Въцърковяването и катехизацията” и семинар по въпросите на православната педагогика.

Тази година цялото събитие е свързано отново с 1150-та годишнина от Покръстването на България. Основна тема на Седмицата на православната книга тази година е – „Мисията на Църквата за спасението на човека”, а на 9 септември ще се проведе богословска конференция, посветена на катехизацията и въцърковяването, т. е. на подготовката за Свето Кръщение и за приобщавана към Църковната общност.

През тази година се навършват и 175 години от раждането на Варненския и Преславски митрополит Симеон. Във връзка с това Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски Митрополит Йоан на откриването на Седмицата на 7-ми септември ще изнесе беседа, посветена на личността и делото на „последния български възрожденец”. 

Семинарът за християнската педагогика ще постави въпроси и ще търси отговори за православното възпитание и образование на децата днес, в началото на свръхосветскостения 21 век.

Специален акцент в програмата на Седмицата тази година е гостуването на Лимасолския Митрополит Атанасий от Кипърската Архиепископия, който е духовен ученик на наскоро канонизирания атонски монах св. Паисий Светогорец. Митрополит Атанасий е един от най-превежданите в света християнски духовници. На 11 септември ще бъдат представени две нови негови книги на български език, в които се говори за автентичния духовен опит на Света Гора, почерпан в годините на духовно послушание в градината на св. Богородица. 

Черногорският Митрополит Амфилохий ще представи своята книга „Косовски дневници” – за духовното си служение в Косово по време на войната през 1999 г., и документалния филм по тази книга „Вие отивайте, аз не искам”. Той е ученик на св. Юстин Попович и също е един от най-известните православни духовници и богослови днес.

От Русия на форума ще гостува православното издателство „Флавиан Прес”, което издава книгите на протойерей Александър Торик – руски свещеник, автор на няколко православни романа за младежи – изключително интересно явление в православния свят. На седмицата на православната книга неговите книги за първи път ще бъдат представени в България. В Русия това е един от най-четените църковни автори. Другия участник от Русия във форума е д-р Атанасий Зоитакис от Историческия факултет на Московския държавен университет. Той ще изнесе лекция, в която ще направи сравнение между европейското просвещение и православното просвещение. Ще представи и дейността на православно издателство Света гора, което издава книгите на най-известните гръцки православни духовници на руски език. 

В съпътстващата програма тази година ще бъдат представени два филма, за двама големи подвижници на 20 век от руската емиграция, които са живели в България – схиигумения Мария Докторова и архиепископ Серафим Соболев. Това са две личности, които са оставили дълбок отпечатък в духовния живот на България през XX век и които скоро ще бъдат канонизирани.

В рамките на проявата ще се проведат два концерта на православни песнопения, които ще изпълни сборен хор с ръководител Андрей Касабов – докторант по църковно пеене, и ще бъде открита фотоизложба във фоайето на Пленарна зала на Община Врана, посветена на поклонническия път „Рилския чудотворец”, провел се за шеста поредна година от 1 до 6 август 2015 г.,

Домакин на Седмицата на православната книга за втора поредна година ще бъде Варненският и Великопреславски Митрополит Йоан, с благословението на който се провежда това важно за нашия град и за Църквата духовно и културно събитие. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама