Стартира новата учебна година на "Ранни срещи с правото" във Варна

14:25, 07 окт 15 25 346 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Новата учебна година за "Ранни срещи с правото” започва във Варненския окръжен съд. Проектът е на Областния съвет на Българския Червен кръст, финансиран от дирекция „Превенции“ на Община Варна. Целта  е ранна превенция срещу престъпността чрез повишаване информираността на младите хора за структурата, функциите и значението на съдебната власт в България.

Проектът обхваща около 200 варненски ученици на възраст между 16 и 18 години. Те участват в симулиран съдебен процес, под ръководството на съдия. Всеки младеж има своята роля в съдебната зала – на съдия, съдебен заседател, прокурор, подсъдим, защитник, вещо лице и свидетел.

Под формата на съдебна симулация тийнейджърите от първо лице ще разберат значението на правата и задълженията си като активни членове на обществото, както и отговорността на магистратите, за решаването на човешки съдби, обясниха от Окръжния съд във Варна.

Утре е първият за новата учебна година симулиран съдебен процес. В съдебната зала ще бъдат младежите от Варненската професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване "Николай Хайтов“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама