Киберпрестъпници хакнаха най-голямата варненска група във фейсбук

17:08, 07 окт 15 25 573 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-голямата и най-активната гражданска общност във фейсбук с варненски адрес бе хакната и изтрита от социалната мрежа Facebook. Това съобщи за Topnovini.bg председателят на гражданско сдружение "Варна диша" Славена Панайотова, която е един от осмината администратори на заличената група "Варна може да защити Морската си градина".

Зад киберпрестъплението стоят хора от предизборния щаб на кандидат-кмета Данаил Папазов или от този на Чавдар Трифонов, както и свързвана с него икономическа групировка, предполагат админите, които не изключват и възможността безпрецедентната атака да е поръчана от Сдружението на собствениците в местността "Салтанат".

Славена Панайотова разказа, че е научила за посегателството тази сутрин, но потребители, които са били в интернет през нощта, са успели да засекат и да направят скрийншотове на случващото се. Криминалното деяние е започнало около 2 часа, когато потребител с все още неизяснена самоличност е успял да хакне системата на групата и да се регистрира като администратор. След това много бързо изтрил администраторите и добавил на тяхно място други акаунти. До към 4 часа сутринта над 35 хиляди човека от виртуалната общност са били изтрити, а самата тя е била премахната.

Славена Панайотова и други администратори на "Варна може да защити Морската си градина” веднага са се обърнали към ръководството на социалната мрежа със запитване дали може да се възстанови както цялата информация, публикувана в продължение на години, така и самата група. Отговорът се очаква до няколко дни, след което, независимо от резултата, активистите ще потърсят правата си, защото според тях става дума за сериозно киберпрестъпление.

"През последните дни се разразиха множество скандали с различни организации. Самата страница се превърна в място за предизборна агитация, което поначало не одобряваме”, коментира Панайотова. Тя обясни, че противоречия са възникнали основно с привърженици на Чавдар Трифонов, с хора на ТИМ, както и с такива, които имат интереси в самата Морска градина.

Засега Славена Панайотова не твърди с категоричност кой конкретно е извършил посегателството, но ще се обърне към юрист, който да помогне за изясняване на възможността за защита на нарушените при хакването права на фейсбук групата.

"Варна може да защити Морската си градина" беше създадена през 2012 година около протестите срещу първоначалния вид на новия Общ устройствен план на Варна. В групата се обсъждаха основно проблеми, свързани с колите в парка, застрояването му и Алея първа.
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 01:20, 18 ное 20

Щастието за някои хора се крие в употребата на тежки и тежки наркотици. В Англия са по-достъпни. Жалко.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама