Корумпирана съдийка отърва затвора и на трета инстанция

17:38, 07 окт 15 25 478 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Върховният касационен съд (ВКС) потвърди условната присъда от 3 години затвор, отложени с 5-годишен изпитателен срок, на бившия председател на Административния съд във Варна Анелия Цветкова. Наказанието на корумпираната магистратка включва също лишаване от право да заема длъжност в органите на съдебната власт за срок от 3 години. Цветкова бе призната за виновна в това, че през лятото на 2008 г. е поискала и получила подкуп от 10 хил. лева, за да реши дело в полза на частна фирма.

ВКС потвърди решението на двете по-долни инстанции да оневини магистратката за това, че е поискала 60 хил. лева подкуп и е получила 30 хил. за друго дело, по което страна е "Атанасов инвест”.

Според касационната инстанция протестът на прокуратурата срещу решението в оправдателната му част е неоснователен, защото съдиите в Софийския градски и Софийски апелативен съд са взели решенията си на базата на "обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото”. По-специално се изтъква липсата на доказателства по обвинението за втория подкуп.

ВКС отхвърли и жалбата на Анелия Цветкова за това, че тя и защитниците й не са получили отговор на възраженията относно годността на веществените доказателствени средства (ВДС), изготвени въз основа на експлоатирани специални разузнавателни средства (СРС).

"Поради ситуацията на непосредствена опасност и изискването за бързина е предвидено отклонение от общия ред на разрешаване за използването на СРС, което не препятства използването на резултатите от прилагането им в процеса на доказване в наказателното производство, доколкото е установен последващ съдебен контрол”, пишат от ВКС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама