Нов управленски модел вдига доходите на варненци (видео)

16:44, 08 окт 15 25 417 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нов модел на управление, който залага на икономическия растеж, подобряването на административното обслужване, обвързването на средното и висшето образование с бизнеса, промени в сектор "Сигурност" и развитието на спорта, представи независимият кандидат за кмет на Варна Данаил Папазов, издигнат от Коалиция "Живот за Варна”.

"Основата на нашата управленска програма е мисията животът на варненци да се подобри така, че те да намерят една сериозна жизнена среда, в която всички да се чувстват удобно, да имат възможност да работят и да живеят щастливо”, заяви Данаил Папазов, който е и водач на листата за общински съветници на "Живот за Варна".

Проф. Стоян Стоянов, който е четвърти в кандидатската листа, обясни, че за да се постигне тази цел, е необходим нов модел на управление, с какъвто експертният екип на Данаил Папазов не само разполага, но може и да приложи. "Акцентът на досегашния модел пада изключително върху инфраструктурата”, отбеляза проф. Стоянов, като подчерта, че този подход засилва зависимостта на общините от централната власт. За пример експертът посочи именно Варна. ”Идва краят на мандата, бюджетът ни няма значение колко е, но продължават да се правят улиците, защото ремонтите се подпомагат от републиканския бюджет. Този модел създава усещане за кампанийност и не влияе на съпричастието на гражданите върху процесите във Варна. Когато направиш улицата – това не е отношение към човека, това работи само за имиджа на управляващите”, категоричен е проф. Стоянов.

Основната цел в програмата на Данаил Папазов е повишаване доходите на домакинствата, което може да стане само с развитие на местната икономика. Независимият кандидат-кмет изброи петте основни приоритета, залегнали в програмата му за управление на общината. На първо място това е размерът на данъчните ставки, които у нас са ниски, но и работата на местната администрация, която във Варна е бавна, бюрократична и трябва да се ревизира сериозно, за да се реорганизира в полза на гражданите и инвеститорите, категоричен е кандидат-кметът.

Третото главно направление в платформата на независимия кандидат за кмет е работната ръка. "Най-големият парадокс във Варна е, че градът разполага с 5 учебни заведения, които подготвят почти целия спектър от специалности, но според инвеститорите нямало кадри. Заради това е много важно да срещнем науката с бизнеса и въпреки че това не е пряко задължение на общината, тя трябва да създаде условия за такъв диалог, за да могат младите хора да намерят поприще във Варна, а не да бягат оттук”, е мнението на Данаил Папазов.

Подобряването на комуникациите и транспортните връзки са четвъртото направление в неговата управленска програма. Именно заради това реализацията на проекта за изграждане на интермодален терминал в следващия мандат ще бъде един от главните му приоритети. Петата основа, на която стъпва платформата на Папазов, е активното промотиране на града и региона пред инвеститорите.

"Ще работим за единен бранд на Варна, за да развиваме морския бизнес и туризма”, заяви кандидат-кметът. Той посочи, че е недопустимо, например, да не знаем къде точно е открито най-старото злато на света при прокопаването на канала "Море-езеро”, както и че все още мястото не е превърнато в атракция. "Хората по света от един камък и една легенда правят историческа находка, а ние от историческата находка сме направили блато”, коментира Данаил Папазов.

Внедряването на нови технологии, които да станат обект на инвестиции, е сред другите приоритети на независимия кандидат-кмет и на неговия експертен екип. Така например използването на остатъчната енергия за консервната промишленост има огромен потенциал във Варна, категоричен е Данаил Папазов.

Създаване на общински фонд "Наука”, със средствата от който да се привличат квалитетни преподаватели за нуждите на образованието и ориентацията му към местната икономика, промяната и актуализацията на Наредбата за обществен ред и сигурност на територията на община Варна, са сред другите цели на екипа на Данаил Папазов.

Адвокат Милен Ралчев, кандидат за общински съветник от листата на "Живот за Варна”, заяви, че администрацията не разполага с план и действаща система за организация на движението на МПС, което автоматично извиква въпроса кога и на какво основание в града се поставят пътна сигнализация, знаци и табели. Сред целите на Ралчев, който е разработил направлението "Сигурност" в платформата на Данаил Папазов, са възстановяването на системата за видеонаблюдение, ефективният контрол върху строителството, подобряването на охраната, пожарната и аварийната безопасност в туристическите комплекси и др.

Развитието на детско-юношеския, професионалния и масовия спорт във Варна е друго основно направление в платформата на кандидат-кмета Данаил Папазов, по което основно е работил вторият в листата – доц. Божидар Чапаров. Възстановяването на връзките между училищата и спортните клубове, безвъзмездното използване на спортната база, изграждането на модерна спортна инфраструктура, включително и на представителен стадион, са сред основните цели, залегнали в платформата за развитие на спорта на "Живот за Варна”.

"Спортът във Варна е в меко казано незавидна позиция. Не мисля, че е нормално отбор, който спечели Купата на България по баскетбол, да бъде принуждаван да заплаща за това, че ще играе в Спортна зала, да бъде принуждаван да заплаща такса за това, че тренира”, посочи доц. Божидар Чапаров, който е в управителното тяло на Баскетболен клуб "Черно море” и председател на Асоциацията на ветераните спортисти във Варна.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама