Осем района във Варненска област са застрашени от потоп

17:16, 08 окт 15 25 349 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Осем са районите във Варненска област, за които има сериозен риск от наводнения при настъпване на екстремални ситуации. Два от тях са със заплаха от морето, а останалите 6 са потенциално опасни заради намиращите се в близост реки, съобщиха за Topnovini.bg от Басейнова дирекция "Черноморски район" (БДЧР).

Районите със заплаха от море са с обща дължина около 54 километра и обхващат част от землищата на Варна, Белослав и Бяла, както и на селата Казашко, Тополи, Звездица, Константиново, Езерово и Страшимирово. От БДЧР уточниха, че при евентуално настъпване на резки климатични промени са застрашени основно ниските места, което означава риск не само за хората, но и за намиращите се там сгради и съоръжения.

6 са районите във Варненска област със заплаха от реки. Става въпрос за участъци от р. Камчия, р. Провадийска, р. Девненска и р. Анна дере, които застрашават Провадия, Петров дол, Бозвелийско, Житница, Царевци, Дъбравино, Юнак, Синдел, Казашка река, Тръстиково, Разделна, Девня, Белослав, Суворово, Блъсково, Комарево, Храброво, Кривини, Долни чифлик, Венелин, Круша, Старо Оряхово, Равна гора, Китка, Близнаци, Ново Оряхово, Гроздьово, Нова Шипка, Дъбравино и Горен чифлик.

При евентуални екстремални събития се очаква да бъдат засегнати общо 1291 човека от областта, уточниха от БДЧР. 381 от тях са от общините Провадия, Белослав, Девня и Аврен, а 652 човека са от община Варна. Според експертите са застрашени 360 дка жилищни райони, 178 дка смесени жилищни райони, 1748 дка транспортна инфраструктура, 3083 дка индустриални терени и над 21 дка зелени площи.

Цялата информация за рисковите райони вече е включена в изработените карти на районите с риск от наводнение. Предстои окомплектоването им с План за действие, който ще бъде обявен пред обществеността. За период на обсъждане от 6 месеца той ще бъде подложен на екологична оценка, след което ще бъде утвърден от Министерския съвет и ще се докладва на Европейската комисия. Очаква се това да се случи до средата на 2016 година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама