500 деца във Варна са лишени от логопедична помощ

18:10, 08 окт 15 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Логопедите във Варна не достигат заради липсата на достатъчно средства за обезпечаване на дейността им. Така много деца не могат да получат специализирана помощ навреме. За проблема алармира Евгения Антонова, чиято дъщеря е едно от 500-те деца, останало извън логопедичните групи във Варна.

Преди няколко месеца Евгения разбрала, че 8-годишната ѝ дъщеря има нужда от логопед. В училището, което посещава, има специализиран кабинет, но местата в групите не достигат и детето остава в списъка на чакащите. Майката е притеснена, че проблемът на Никол може да се задълбочи.

“Диктовките ѝ ще бъдат пак пълни с грешки, госпожата пак ще е недоволна, а при положение, че аз съм на работа и виждам детето по половин час на ден, дори и да искам, не мога да му помогна”, заяви Евгения Антонова пред БНТ2-Варна.

За близо 1200 деца от Варна е установено, че имат нужда от логопед. Около 40% от тях не могат да получат помощ, защото логопедите са едва 27 – за толкова стига бюджетът, който е половин процент от парите за образование на учениците в града. А според специалистите говорните проблеми при децата не търпят отлагане.

“Дори и един звук, който се произнася неправилно или се изопачава, много често води до проблеми в процеса на ограмотяването, тоест преминава в писмената реч”, поясни Лиляна Лазарова – директор на Логопедичен център – Варна.

Начинът на финансиране на логопедичните центрове трябва да се промени, твърдят логопедите, защото броят на децата с говорни проблеми се увеличава.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама