Млади фотографи редят репортажна изложба във Варна

09:25, 10 окт 15 25 332 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Творческа провокация към варненската публика отправят млади фотографи от школа "Дедал" с най-новата си изложба "Дуални пространства". Днес, 10 октомври в 18:30 в Морското казино на Варна публиката ще се запознае с едно много интересно художествено изследване, което съпоставя реалността и света на мечтите чрез изразните средства на фотографското изкуство.

Контрастът между детските мечти, копнежите и най-висшата представа за човека са търсили в кадрите си авторите на проекта. В продължение на няколко месеца в обективите им са попадали хора с различен социален статус, етност, възраст и професии, в търсене на отговорите на въпросите до каква степен социалната среда може да формира човека като личност и дали ежеднелните проблеми отклоняват фокуса ни от това, което желаем и ценим най-много. Инициаторът на проекта – фотографката Анета Иванова споделя, че преди да се пристъпи към реализацията на идеята, са минали месеци в проучвания и подбор на участниците, които да застанат пред обектива. 

"Интересуваха ни хора от различен социален статус. Проведохме множество интервюта, за да създадем персонален психопрофил на всеки един от потенциалните ни герои. Събирахме детайли от ежедневието и проблемите на интервюираните, интересуваха ни техните мечти, желания, позиционирането им в обществената йерархия, представата им за самите тях и за обграждащата ги среда, светоусещането им“, обяснява Анета и допълва - всеки един от персонажите е представен под формата на диптих – репортажна фотография от неговото ежедневие и специално режисирана художествена фотография, олицетворяваща най-голямата мечта на героя. 

В творческия процес по създаването на експозицията "Дуални пространства“ са се включили и млади фотографи от школа "Дедал“. Чрез уъркшопи и серия от лекции, те са наблюдавали и изучавали процесите на създаване на репортажна и художествена фотография, придобили са практически знания в областта на фотографското изкуство. За реализацията на проекта са съдействали фотографи и млади доброволци от школата.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама