Ремонтират варненските буни с евросредства

07:02, 20 ное 15 25 317 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Областната администрация във Варна подготвя проект, с който ще кандидатства за 200 милиона евро по програмата “Югоизточна Европа”. Парите са за проектиране на брегоукрепителни действия, свлачища и буни. Сдружението на областните управи във Варна, Бургас и Добрич може да кандидатства с общ проект по програмата, за да се привлече по-голямо финансиране.

До този момент брегоукрепителните действия са замразени, защото държавата не е в състояние да отпусне толкова голям финансов ресурс. Във Варна и курортите буните са осем, като половината са на територията на община Варна, а останалите – в община Аксаково, след Златни пясъци, в посока "Кранево". Последната е строена през 1981 година и нито една от тях не е ремонтирана.

Ако проектът бъде спечелен, със средствата ще се извърши проектирането, след което буните ще бъдат прехвърлени на общините, за да могат да кандидатстват за средства, необходими за строително-ремонтните дейности.

От възстановяване се нуждае и варненският вълнолом. Брегозащитното съоръжение е изградено преди 114 години и е устояло на много морски бури, които са го компрометирали. Бетонното покритие на вълнолома сега е изронено и на много места стърчат арматурни железа. Сериозни щети по съоръжението нанесе морският щорм през февруари 2012-а година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама