Варненският съд остави в сила скандалния ПУП на квартал Чайка

16:08, 25 ное 15 25 436 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Административният съд във Варна обяви за нищожно решението на Общинския съвет от август, с което съветниците, под силен граждански натиск, отмениха решението си за одобряване на ПУП-ПРЗ на квартал Чайка. Делото бе образувано по жалба на "Варна Риълтис“ ЕАД, дъщерно дружество на Холдинг Варна, към която се присъединиха още 11 тъжители.

В мотивите си съдът сочи, че оспореното решение е засегнато от най-тежкия порок, водещ до неговата нищожност не само по отношение засегнатите от решението имоти на жалбоподателите, а изцяло. Това е така, защото става въпрос за отмяна на решение, с което е приет подробен устройствен план по реда на Закона за устройство на територията и възможността на Общински съвет - Варна да отмени свое решение е уредена в чл. 214а, ал.1 от същия закон.

Съгласно цитираната разпоредба в 7-дневен срок от получаване на жалба Общинският съвет е могъл да преразгледа въпроса и да оттегли сам оспорен индивидуален административен акт за одобряване на подробен устройствен план или за одобряване на комплексен проект за инвестиционна инициатива, да го отмени или измени или да издаде съответния акт, ако е отказал издаването му, като уведоми за това заинтересуваните страни. Алинея 2 на същия текст предвижда, че новият акт подлежи на обявяване и обжалване по реда, който е предвиден за отменения акт. Нито една от тези предпоставки в случая не е налице.

Срещу решението на местния парламент да одобри ПУП-ПРЗ на кв.Чайка, съобщено чрез публикация в Държавен вестник на 15 май 2015 година, са постъпили над 100 жалби, които Общинският съвет е препратил по компетентност на Административен съд-Варна. От това е видно, че Общинският съвет не се е възползвал от възможността да преразгледа и да отмени постановения от него акт в регламентирания от закона 7-дневен срок.

Решението на съда може да се обжалва с касационна жалба пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама