365 проекта от цял свят се състезават за нова сграда на варненската библиотека

15:39, 26 ное 15 25 421 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
365 идейни проекта от цял свят са подадени в конкурса са изграждане на нова сграда на Регионалната библиотека "П. Р. Славейков“, съобщи арх. Йоана Иванова, гл. експерт в общинската дирекция "Архитектура и градоустройство“ .

Конкурсът е организиран от Община Варна и Камарата на архитектите в България, като целта е колекцията на библиотеката, разпръсната в шест сгради, да бъде събрана на едно място и едновременно с  това да бъде създадено ново обществено пространство в центъра на Варна. 

Проектите ще бъдат разгледани от международното жури на 28-ми и 29-ти ноември. За целта организаторите на конкурса - WhAT Association, са изработили интернет платформа, която позволява едновременно представяне на 8-те задължителни слайда на всеки проект на 8 монитора. Така членовете на журито бързо ще могат да въвеждат своите оценки, в зависимост от степента на изпълнените критерии, обясни арх. Иванова.

Трите проекта с най-много точки ще получат награди - 20 000 лв, за първо място и по 10 000 лв. за второ и трето. Победителят в конкурса ще бъде поканен за договаряне с Община Варна за изготвяне на технически и работен проект.

Зоната, обект на конкурса, е заключена между улиците бул. “Осми Приморски полк”, ул. “Братя Миладинови”, ул. “Проф. Марин Дринов” и сградата на общината. Основен пространствен акцент в района е сградата на Община Варна, завършена през 1981 г., която със своите 17 етажа, представително разработеното околно пространство, категоричен силует и специфични материали, доминира възприемането на средата. В момента зоната, обект на конкурса, съвместява функциите на открит паркинг за нуждите на Община Варна и парково пространство.

Конкурсът предвижда  надземно застрояване на новата сграда - максимална разгъната застроена площ  18 500 м2 ;  11 000 м2   подземен обществен паркинг за 300-350 автомобила на 3 нива, който ще обслужва само библиотеката, а всички, които паркират в центъра на Варна;  капацитет от 1 266 000 библиотечни документа  (при 866 000 настоящ фонд); 

Още информация може да бъде открита на адрес: http://www.varnalibrary.bg/

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама