Два язовира във Варненско се изпускат, трети се нуждае от спешен ремонт

17:51, 26 ное 15 25 431 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Басейнова дирекция "Черноморски район" (БДЧР) няма постъпили сигнали за щети и засегнати населени места в резултат на влошената метеорологична обстановка. Това съобщиха за Topnovini.bg от контролната институция. Към момента в регион Варна няма преливащи язовири, нито проблемни и критични нива по реките Камчия, Ана дере и Провадийска.

На територията на Варненска област в обхвата на БДЧР попадат 43 язовира, като от тях няма такива в предаварийно или аварийно състояние. Деветте потенциално опасни изкуствени водоема се намират в добро техническо състояние – с изключение на прeливника на стопанисвания от "Напоителни системи" яз. "Елешница“, който се нуждае от спешен ремонт. 

Язовир "Паничката“ в община Аврен се изпуска с минимални количества за поддържане на свободен обем. Язовир “Долни чифлик“ в едноименната община и яз. “Горен чифлик“ не се изпускат, като нивата на водите им са под кота прeливник. Язовир “Пчелник“ в същата община се изпуска с минимални количества за поддържане на свободен обем.

Водното равнище в яз. “Цонево“, община Дългопол, който се стопанисва от "Напоителни системи“, е с 1,6 м под контролната кота. Свободният обем е 106 млн. куб. метра, поради което водоемът не се изпуска. Язовир “Елешница“ към днешна дата е с 1,8 м под контролната кота. Има свободен обем от 7 284 мил. куб. метра и не се изпуска. Небходимо е обаче да се ремонтира прeливникът.

Водното ниво на язовир “Снежина“ в община Провадия е 1,4 м под контролния обем и не се изпуска. Същото се отнася и за язовирите “Манастир“ и "Черковна", в които нивото на водата е под кота прeливник.

Още информация за състоянието на потенциално опасните язовири и реки във Варненско можете да откриете в прикачения файл (вляво от снимката).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама