Журналист на Topnovini.bg влезе в семейството на варненските писатели

20:31, 27 ное 15 / Култура 25 773 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Журналистът на Topnovini.bg Нели Дерали стана член на Сдружението на варненските писатели. Събитието се състоя тази вечер в Дома на писателя на ул. "Крали Марко" и събра именити творци от местната гилдия. Наред с Нели Дерали в семейството на изявяващите се в сферата на художествената словесност бяха приети още Антон Карбов, Катя Вангелова и Венцислав Бойчев.

Пред публиката Нели Дерали представи своя социален разказ "Място под слънцето”, както и две лирически творби от новата си стихосбирка, която предстои да излезе от печат догодина. За разлика от първата й поетична книга, в която водещи са любовните мотиви, в по-новите й стихотворения централно място заемат нравствени и екзистенциални проблеми, които са дълбоко осмислени.

Нели Дерали (Нели Недева-Коевчинова) по образование е юрист и след 6-годишна адвокатска практика преоткрива професионалното си поприще в журналистиката. Автор е на редица статии в печатни и електронни медии. Нейни стихотворения, есета и разкази са публикувани в сайтовете за литература hulite.net и otkrovenia.com, както и във вестник "КИЛ”.

През 2005 г. прави концептуално представяне на изложбата "Графити” на художника Михаил Коевчинов, а през 2011 г., в съвместен проект с галерия "Актив арт” – театрален пърформънс на изложбата "Творецът като шаман” на Мария Казакова.

Интересите на Нели Дерали са основно в областта на модерното изкуство с търсене на подчертано нов изказ на философските и нравствени идеи, взаимствани от световните митологии и религии. Ролята и значението на авангардния театър, изобразителното изкуство и литературата в съвременното общество и в личностното развитие на отделния човек са във фокуса на дългогодишните й търсения.

През 2007 г. Нели Дерали издава първата си стихосбирка – "Взривена нежност”. В следващите месеци предстои да излезе от печат втората й книга с поезия със заглавие "В по-дълбоко небе”. В процес на подготовка е и сборник с философски есета, насочени към изследване на творческия процес – "Метафизика на въображението”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама