Варненец твърди, че в гетото "Максуда" се проповядва радикален ислям

20:56, 30 ное 15 25 725 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Варненец, работещ във фирма за видеонаблюдение, твърди, че в града се проповядва радикален ислям. В писмо до сайта zadkulisite.com Юли Костов свидетелства, че нелегално според него религиозно училище действа в бивш цех за дрехи в района на гетото "Максуда”.

"Циганета, турци, пришълци – всички ги събират там и им се преподава ислям. Ама не онзи чист, безобиден ислям, ами от оня там сунитски, шиитски ли и криворазбран, който проповядват в ИДИЛ", твърди Юли Костов.

От съдържанието на сигнала му, както и от изпратените до сайта "Зад кулисите" изображения от видеокамери, не може да се заключи, че във въпросната сграда се проповядва радикален ислям. И това е така, защото свидетелствата на варненеца не обосновават дори частично тезата на писмото му, поради което са несъотносими.

"Това тука си беше направо като джамия, а всички вътре се кланят и говорят нещо на неразбираем език”, пише Костов, след което уточнява, че езикът е арабски. Според него това било нередно, защото живеем в България. Друг акцент в писмото на видеотехника е материалното положение на "ходжата”, който карал скъпа кола.

Ръководството на ОД МВР-Варна е уведомено за сигнала на Юли Костов, научи Topnovini.bg, въпреки че случаят е от компетенциите на ДАНС. Главният редактор на "Зад кулисите” Стоян Тончев споделя, че след като писмото на варненеца е видяло бял свят и е предизвикало медиен интерес, авторът му вече е неоткриваем.

"Възможно е да е заплашван или сам да е решил да се "покрие". Сега профилът му във фейсбук е деактивиран. Възможно е и да е докладван”, пише Стоян Тончев и призовава службите да си свършат работата:

"Човекът е от Варна. Предполагам, че има фирма за поставяне на камери. Разгледайте добре снимките в публикацията и се ориентирайте къде срещу въпросните помещения, използвани за проповядване на радикален ИДИЛ ислям, има сграда с камери и открийте фирмата, която ги е поставяла. Така ще стигнете и до въпросния човек. Защото по същия начин може да се е докопал до него някой друг. И може да му се е случило нещо лошо”, предполага Тончев.

Topnovini.bg публикува писмото на Юли Костов без редакторска намеса:

"Та не вярвах, че България се ислямизира, както и за ония ислямски организации в малките градове, които разбунтуват фантазията на циганията. Но го видях във Варна. В близост до кв. Максуда в горната крайна част на фабрика Христо Ботев - паркинга и цеха за антифриз, където отсреща са наели бивш цех за дрехи и вече превърнат в ислямско училище. Циганета, турци, пришълци - всички ги събират там и им се преподава ислям. Ама не чист безобиден ислям, ами от оня там сунитски, шиитски ли и криворазбран, който проповядват в ИДИЛ.

Повикаха ме да слагам видео камери. Отивам и гледам, тоя там брадатия бил ходжа някакъв, но не е варненец, ами извикан от някъде из страната.

Интересно ми стана, щото са му, забележете, подарили кола за 200 хил. евро! Баси и ходжата. Освен това и луксозен апартамент във Варна и още куп луксозни, но явно много необходими за работата му глезотии. Трябвало да се събувам вътре.

– Ай сиктир бе, му викам на неговия език, вече с не малко раздразнение и съзнавайки, че не аз ще съм тоя, който ще им слага камери на тия. Това тука си е направо като джамия, а всички вътре се надупили, кланят се и говорят нещо на неразбираем език. Ама не на турски. По-късно разбрах, че е арабски. И ми се похвалиха, щото на единия от пазачите, детето му разправяло – Тате, там на арабски ни учат да четем и пишем и идват едни важни чичковци със скъпи коли и ще ни водят някъде! - къде, не разбрах!

Та с не добре скрито раздразнение попитах, стараейки се да бъда поне малко учтив:

– Какво е това училище, след като живеем в България и тук наблизо има българско такова, където се чете и пише на български език. Кому е нужен арабски в България?

Но ме изгледаха така накриво, че на кръв даже, та се замислих дали да задавам въпроса отново, който се направиха, че не разбраха. Всъщност се отказах да питам пак, но надделялото ми чувство за хумор ме подтикна да им задам въпроса: – Добре, ще сложа камери, ама ще може ли едната камера да е насочена навътре в помещението и да ми позволите да излъчвам видео от ставащото тук?

Едвам не ме изритаха, но казаха нещо неразбираемо, май ме напсува тоя брадатия на арабски и добре забелязах как си смени цвета на лицето, което от първоначално бледорозово, бе станало червено и накрая позеленя.

Тръгнах си и вече не ме беше яд, че не аз ще им слагам видеокамери на тия. Няколко дена по-късно вече имаха направен монтаж. Но пък сега ми хрумна друга идея. Даже гениална! На същия тоя паркинг и в съседство до сградата има монтирани от мен камери, които ще видите на снимките. Та се каня тия дни да ида да ги поизчистя, че са се позацапали, и ще обърна едната камера срещу прозорците и вратата на сградата им. А тя е цифрова, тоест с висока резолюция. Та ще има панаир скоро.

Юли Костов"

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама