Три просветни институции във Варна стават общински

17:38, 01 дек 15 25 303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Три образователни институции във Варна ще бъдат преструктурирани от държавни в общински – това са Логопедичният център, Професионалната гимназия по дървовобработване "Николай Хайтов” и Общински детски комплекс. Това обяви днес Лилия Христова - директор на дирекция "Образование, младежки дейности и спорт" в Община Варна.

За целта съвсем скоро от администрацията ще внесат предложението за гласуване в Общинския съвет. Промяната e според новоприетия Закон за предучилищното и училищно образование, според който кметовете ще се разпореждат с образователната инфраструктура и от тях и местните парламенти ще зависи преструктурирането.

Логопедичният център и Общинският детски комплекс сега са под шапката на Министерството на образованието, а след преструктурирането им в общински ще станат Центрове за личностно развитие. Професионалната гимназия по дървовобработване "Николай Хайтов” сега е към Министерство на земеделието, след като мине на разпореждане към Община Варна най-вероятно ще бъде първата в града, в която ще се експериментира с новата "дуална” форма на обучение, коментира за Радио Варна Лилия Христова.

Предстои обявяването на 19-те държавни стандарта, чрез които ще се прилага новият Закон за предучилищното и училищно образование, както и пренаписването на учебните програми и новите учебници. Венцеслава Генова, началник на Регионален инспекторат по образованието – Варна, днес представи постановките на Закона пред варненските директори на училища и детски градини. Целта е синхронизиране на образованието с новото време и европейските стандарти, обясни Генова. Сега действащият Закон за народната просвета е приет през 1991 г. и е за потребностите на 90-те години.

Новият Закон предвижда държавна субсидия за частни детски градини и училища, които трябва да са лицензирани, и ще се финансират при строга отчетност.  Предучилищното образование остава задължително за 5- и 6-годишните, а в първи клас се влиза в годината, в която детето навършва 7. Основното и средното образование се поделят на 4 етапа, като основното образование ще се завършва в 7-ми вместо в 8 клас. Образованието в България остава задължително до навършване на 16 години. Добавят се две нови форми на обучение – "дистанционна” и "дуална”.

Национално външно оценяване, освен след 4-ти клас и -ми7 клас, ще има и след 10-и. Помощните училища ще станат центрове за личностно развитие. В тях освен образование ще се предоставя рехабилитация, терапия и работа с психолог. Ще има Обществен съвет към всяка детска градина и училище. Учебните заведения ще бъдат атестирани на всеки 5 години от бъдещия Национален инспекторат по образование.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама