"Независимата" варненска прокуратура на банкет с МВР (снимки и видео)

01:01, 12 дек 15 25 1754 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Петък, 11 декември, 19 часа. Град Варна. Ресторант "Камелия“. Журналисти на "АФЕРА“, "БГ Снайпер“ и "Топ новини Варна“ влизат във все още празния ресторант. Имаме предварителна информация, че Районна прокуратура – Варна (по презумпция част от "независимата" съдебна власт) и Второ РУП на МВР – Варна (част от изпълнителната власт) заедно ще вихрят коледно-новогодишен (служебен) банкет.

Масите са подредени, украсени, надиплени като за провинциална сватба. Току до дансинга виждаме свободна маса, незаредена за банкета. Посреща ни любезна салонна управителка на ресторанта, която след като разбира, че искаме маса за четирима, ни настанява. Едва повярвали на късмета си и почти седнали, към нас се насочва свила ядно устни отрудена женичка, която се представя за управител на заведението. И на кресчендо нервно заобяснява, че имало "частно парти“ и че тази маса била "резерв“, ако някой "друг“ дойдел, като че ли се чакаше Сотир Цацаров, предвид леопардовата дамаска на дивана на т.нар. свободна маса, където само преди минути ни бе настанила салонната управителка.

На въпрос кой прави това частно парти и след като има свободна маса, защо веднъж позволяват да седнем, а след това ни гонят, управителката отговаря: "А не, не, не може… Районна прокуратура и Второ районно имат банкет.“

Никъде на вратата на заведението не пише, че то е затворено заради "частно парти“. Междувременно в залата, решена кой знае защо в жълто – за Районната прокуратура, една от масите вече е заета от районни прокурорки, които с наслада пушат цигари. По-късно, когато се разчува, че журналисти ги дебнат, всичките вкупом излизат да пушат "по правилата“ навън.

Питаме управителката колко души всъщност изпълват фундаменталното мероприятие "банкет“ и тя чистосърдечно ни отговаря, че са 130 човека. По 20 лева куверт = 2600 лева. Още по-чистосърдечно ни осветлява на наше питане, дадено ли е капаро и от кого ще чакат да плати – от Районна прокуратура – Варна ли, или от ОД на МВР – Варна: "Ами не знам дали ще платят… Може и да не платят… Питайте кой плаща собственичката на заведението“.

Излизаме навън пред кръчмата. Ченгета и прокурорки пристигат плавно. Ченгетата масово носят торбички с бутилки алкохол, торбичка носи и шефката на Районна прокуратура – Варна Цветанка Гетова. Самата тя е решена по монахински в черно, вероятно преминала и пречистване в молитви между мивката и ширма, на светски купон в угода на "отец наш и дух свети“.

Полицаите вътре са разпределени като в кокошарник с надлежно поставени табели по масите: "патрули“, "районни инспектори“, "оперативни“, "паспортна“… Търсим табелата на "Вътрешна сигурност“, защото имаме информация, че шефът на Дирекция "Север" Бисер Жеков, заедно с ексшефа на контраслужбата – Валентин Тренев, са поканени на събитието от началника на ІІ РУП Чавдар Нанков. Такава табела обаче няма. Очевидно "вътрешните“, които незнайно защо, вместо да разследват ченгетата, ще пият с тях и ще се менкат, са приоритет на масата на Чавдар Нанков, където по-рано грациозно и с гръб към камината се намести Цветанка Гетова.

След като сме разпознати от прииждащите прокурори и най-вече ченгета, несъмнено Чавдар Нанков вече е предупреден по телефона, че го чака "съпрайз“ и закъснява. Пристигат две коли и вместо пътуващите в тях да влязат през централния вход, минават покрай оградата до едни храсти, за да влязат през задния вход на заведението, с риск да си потрошат глезените.

Изпушваме по още една цигара и напускаме терена.

Връщаме се след три часа. Междувременно непрекъснато имаме актуална до минути информация отвътре. Пристигаме малко след тържествената реч на Чавдар Нанков, който е на път да се разтопи за "прекрасното взаимодействие на Районна прокуратура – Варна с Второ РУП на МВР – Варна“.

"Прекрасното взаимодействие“ вече друса хоро, омешено като шопска салата. С много лук. Пукаме се от яд, че няма да хванем виртуозния танц между шефката на Районна прокуратура – Варна Цветанка Гетова и шефа на Второ РУП-МВР – Варна Чавдар Нанков, още повече, че Гетова никога не е крила слабостта си към този "корифей на полицейската мисъл“.

Влизаме директно в заведението. Едно любезно ченге ни посочва на коя маса седи Чавдар Нанков. Хорото се вие като извезан гайтан – пагон върху прокурорска тога.

Чавдар Нанков губи ума и дума като ни вижда. Все едно ИДИЛ или ДАЕШ, както ви харесва, са му влезли в гащите. А ние сме лъчезарни. И просто питаме. Питаме има ли конфликт на интереси прокуратура, която по презумпция иначе се занимава с разследване на престъпления, извършвани и от полицаи, да прави заедно банкет с МВР, в накъртваща близост.

Чавдар Нанков изпищява, че не иска да го снимаме и че пречим на хората да се веселят. "На кого пречим?", питаме. Той посочва съседните маси, които не дават вид не само че не им пречим, но и наблюдават шефа си великодушно - снизходително. Нанков се обърква поне три пъти, като питаме заедно ли празнуват прокуратурата и МВР. Първо казва "не“, после пак казва "не“, което всъщност значи "да“, понеже сме обърнали въпроса наопаки. Избутва ни с нефитнесираните си телеса. А когато питаме за аферата "Червеи“, по която Чавдар Нанков е свидетел вместо подсъдим, отговаря: "Казал съм там, каквото съм казал, питайте СГС…“. Нанков на два пъти не се яви в съда и се наложи да го глобят с 500 лева.

Докато Нанков обяснява как изобщо не празнували заедно прокуратурата и МВР – Районното, а всеки си бил отделно, диджеят се дере със сълзлив поздрав от районното към прокуратурата.

Излизаме. На вратата няма как да мине без ченгеджийски постановки. Едно видимо пияно ченге спъва репортер от екипа – "фино“, не по английски, а по ченгеджийски. Репортерът се обръща назад и ченгето му казва: "Извинявай, без да исках!“. Репортерът: "Айде, бе, с тия селски ченгеджийски номера на друго място!“.

Вече пред заведението ни следва малка групичка "рамбовци“, изцъклени от внесения вътре в торбички алкохол, вероятно подаръчен. Един бабаит се репчи на Веселина Томова, че сме "разваляли празника“. "Кой и на кого нещо е развалил, вършим си работата", отвръща невъзмутимо Томова.

Същото казва и на Чавдар Нанков, който злорадо й изсъсква по-рано: "И вие не сте случайно тук, нали?“. "Не сме случайно тук, точно така, вършим си работата и на никого не пречим“, отвръща му Томова.

Навън подпийнал фен на шефа си напоително обяснява нещо на заместник-районния прокурор Милена Даскалова, че спънатият репортер бил провокирал колегата му. Репортерът се намесва: "Колегата ви се опита да ме спъне“, а ченгето изплещва в типичен полицейски стил: "Така ще те спъна тебе, че изобщо няма да усетиш откъде ти е дошло“.

През това време полицай с вид на селска мутра атакува Веселина Томова. Заместник-районната прокурорка Даскалова с ефирен фалцет се обръща към бабаитите под пагон: "Момчета, момчета, нищо не се е случило, нищо нередно не правим…“.

Томова й отвръща: "Разбира се, че не правите нищо нередно“. Прокурорката замята коса, като една Цветелина Янева, и изрeчe отровно: "А г-жа Томова ще напише това, което реши“. Томова в гръб я отсича: "Точно така, Томова ще напише това, което реши“. Само че Томова пише това, което вижда. А гледката бе умопомрачителна. Кожена черна рокля с изрязано деколте в гръб. Само бича го нямаше.

Докато се разправяме, ченге изважда пластмасова бутилка с червено домашно вино и я слага на масичка до вратата отвън, където уж се пуши. През това време хорото друсаше омешаните прокурорки и второрайонни ченгета.

Апропо. В ситуация, в която терористични актове дебнат от всеки ъгъл, влязохме в заведението – без никаква охрана – и спокойно можехме да насипем отрова във всяка салата, например. Можехме да бутнем и бомба някъде, не че самото ни присъствие не бе бомба отвсякъде. Можехме не ние, а всеки терорист, решил да остави Варна накуп без Второ РУП – Варна и Районна прокуратура – Варна.

На изпроводяк иху-аху-хорото се виеше като sms, написан от Цветанка Гетова. Това обаче е друга тема. А днес е работен ден, в който полицаи и прокурори ги чака тежка релаксация по бюрата.

Иначе след напускането ни Чавдар Нанков цял час, препотен, говорил по телефона. Настоящите и бивши представители на "Вътрешната сигурност“ не са припарили до заведението, защото най-вероятно са били предупредени за медийната хайка.

Екип на АФЕРА, БГ Снайпер, Топ новини Варна

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама