Вдигат минималната цена на таксиметровата услуга във Варна

14:56, 10 фев 16 25 319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В срок до понеделник, 15 февруари, работна група с участието на представители на Община Варна, Общинския съвет и таксиметровия бранш трябва да изготви доклад за методиката за установяване себестойността на таксиметровата услуга във Варна. Това гласуваха единодушно съветниците от постоянната комисия по транспорт към местния парламент по повод създалото се напрежение между бакшишите, след като цената на услугата падна до нормативния минимум. Така най-вероятно минималният праг ще се увеличи, но все още не се знае с колко.

В работната група ще участват двама представители на общинската администрация, които трябва да бъдат излъчени от кмета, петима съветници (Мартин Андонов, Димитър Карбов, Данаил Папазов, Добромир Джиков и Тодор Балабанов), както и представители на таксиметровия бранш: Пламен Пенев, Димчо Иванов, Димитър Христов и Милен Цеков.

Доста шофьори на жълти коли днес присъстваха на заседанието на постоянната комисия по транспорт и спореха разпалено с местните парламентаристи за себестойността на минималната цена, която в момента е 60 стотинки за километър пробег. Други техни колеги пък се бяха събрали на мълчалив протест пред сградата на Община Варна.

В залата собственикът "ОК такси“ Антон Атанасов изтъкна, че с тарифата от 60 стотинки за километър се влиза в пряк конфликт с интересите на общинската фирма "Градски транспорт". Своеволията на пазара, според него, ще подкопаят общинското дружество, което ще претърпи милиони левове загуби. Като пример той посочи, че четирима варненци ще се возят по-евтино в едно такси, отколкото ако пътуват с автобус.

"Връщаме се в първобитнообщинния строй", коментира Антон Атанасов и подчерта, че за 15 години е бил на едва три заседания на комисията по транспорт, и то след като е бил уведомен за тях по неофициален път. "Съдбините на бранша се решават на тъмно”, обобщи собственикът на "ОК такси”, който сподели, че има кредит от 15 години, теглен за нуждите на бизнеса му, и още не може да го изплати. "Цялата гилдия е настръхнала“, завърши изказването си Антон Атанасов, след което събра аплодисментите на своите колеги.

Скандалите и броженията между таксиджиите започнаха преди около месец, когато "Хипо такси“, а след това и сродническата "Триумф такси“ смъкнаха цената за километър пробег на 60 стотинки. След като това се случи, останалите превозвачи с жълти коли бяха принудени да коригират тарифите си.

Шофьорите се жалваха, че карат на метан, трябва да плащат такси, социални и здравни осигуровки, имат сериозни разходи по поддръжката на автомобилите, плащат за ефира на станциите, рискуват с агресивни клиенти и прочие. "3000 души няма да могат да хранят семействата си заради "схемите на двама“, а решението за 60-те стотинки "ни хвърля на кучетата“, коментираха таксиджиите на висок тон. Те се жалваха, че трябва да карат по 16 часа, за да си извадят парите за деня.

"Трябва да се приемат граници, които да са приемливи за бранша, общината и населението", коментира общинският съветник и бивш транспортен министър Данаил Папазов. Той предложи да се вземе за база методология на Министерството от 2013 година, която той определи като добра.

Работната група има 3 дни, за да изчисли разходите на таксиджиите по тази методология. В понеделник в 16 часа докладът й трябва да бъде представен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама