Изографисват варненския храм "Св. Марина”

15:12, 11 фев 16 / Култура 25 278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проектът за изографисването на православния храм "Св. Марина” в местността Пчелина във Варна е почти готов. Това стана ясно на среща на кмета на район "Младост” Христо Христов и председателя на финансовата комисия към Общинския съвет Станислав Иванов с представители на църковното настоятелство. Заедно с иконографа Диян Димитров бяха обсъдени детайли от предстоящата работа по окончателното завършване на новопостроения храм.

С решение на местния парламент в бюджета на община Варна бяха заделени 20 хил. лв. за стенописите на църквата. Предложението за финансова подкрепа от името на църковното настоятелство беше внесено за разглеждане в местния парламент от общинския съветник от групата на ПП ГЕРБ и председател на постоянната комисия "Финанси и бюджет” Станислав Иванов.

С отпуснатите средства ще бъдат изографисани стените на храма, чиито външен облик и иконостас вече са напълно завършени. Иконографът Диян Димитров коментира, че след като бъде финализиран, проектът за стенописите, трябва да получи одобрението на Варненската и Великопреславска митрополия.

Диян Димитров е представител на първия випуск по иконография на Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий”. Той е свързал работата си с  църквата "Св. Марина” още при изграждането й през 2006 г. По иконите на иконостаса, чиято изработка община Варна също подкрепи финансово, Диян Димитров е работил заедно със съпругата си Илка Димитрова, а дърворезбата е дело на Петър Ванев.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама