Москва продава на търг СОК "Камчия" край Варна

17:59, 11 фев 16 25 799 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Департаментът по конкурентна политика на градските власти на Москва обяви търг за продажба на целия почивен комплекс "Камчия", намиращ се на 25 км южно от Варна, предаде Дневник.

В официалното съобщение се посочва, че първоначалната сума, искана от правителството на руската столица, е 6.05 млрд. рубли (около 66.5 млн. евро по курса от 11 февруари).

Аукционът по продажба на 100% от акциите на Едноличното акционерно дружество СОК "Камчия" е насрочен за 19 април 2016г., а до 12 април се събират оферти.

Съобщението е публикувано в четвъртък малко преди 14 часа българско време, но още не присъства на сайта на Санаторно-оздравителен комплекс "Камчия" и не е известно дали Москва ще разпространи информацията и в България.

На 2 февруари президентът Владимир Путин заяви на среща с министри и водещи държавни компании и банкери, че трябва да се затегнат условията за приватизация. Тя трябва да става при изискване купувачите да са само регистрирани в Русия дружества, които не използват кредитиране от руски държавни банки, а сделките не са под пазарната стойност на купувания актив.

"Едрите инвеститори получават възможност да придобият уникалния комплекс "Камчия", разположен върху терен от 31 хектара в България", се казва в началото на съобщението.

В документацята за търга е описано, че това са сгради, обособени като отделно курортно градче за целогодишен туризъм с капацитет за настаняване на до 2000 гости едновременно.

Около 600 стаи за настаняване с обща площ от над 101 000 кв. м са разпределени по хотелския комплекс "Лонгоз", детски здравен лагер "Радуга" и "Черноморский", център за лечение и диагностика "Здравец", вилно селище "Пирин", учебен комплекс с планетариум и др.

Ръководителят на Департамента по конкурентна политика на Москва Генадий Дегтев казва, че за пръв път търгът ще се проведе по електронен път като "средство за по-прозрачни и разбираеми механизми за реализиране на имущество от градската хазна".

В съобщението за търга е цитирано и мнението на Александър Ошурко – заместник на генерални ядиректор на имотната агенция Praedium. Според него "Камчия" категорично е интересен за закупуване, включително заради разположението и инфраструктурата си. "Комплексът има потенциал да стане пълноценен хотел със спа комплекс, или – след съответното обновяване - санаториум за семеен отдих".

Ошурко смята, че от обекта може да се заинтересуват едри руски туроператори – включително за организирани руски туристи - или международни хотелиерски вериги. Възможно е да се интересуват и инвеститори от Източна и Централна Европа, които по традиция имат интерес към черноморското крайбрежие.

Новината съвпадна с началото на Международната туристическа борса "Ваканция & СПА", която се провежда от 11 до 13 февруари в Интер Експо Център - София и на която "Камчия" има щанд, на който представя "нови предложения за детски, семеен и 55 + отдих през Лято'2016, а също и възможности за организиране на фестивали, концерти, изложби, семинари и тийм билдинг, за бизнес и конгресен туризъм."

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама