Започва техническо проектиране на новата сграда на варненската библиотека

16:09, 15 фев 16 25 672 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Започва техническото проектиране на новата сграда на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков” във Варна. При максимално бързото му приключване реалният строеж може да стартира следващата година.

Проектът ще се изработи от победителите в международния конкурс за идеен проект - холандската компания Architects for urbanity, представлявана от Марина Кунави, Ирген Салианджи, Айкатерини Петрочелу, Апостолия Софиади, Каролина Шосткиевич. Той предвижда изграждане на 4-етажна сграда с височина под 20 метра и РЗП 17 500 кв. м. Има предвидени 330 паркоместа, а покривът на сградата е с озеленяване.

Кметът на Варна Иван Портних връчи днес паричната награда от 20 хил. лв. на победителите. На тържеството присъстваха главният архитект Виктор Бузев, Емилия Милкова, директор на Регионалната библиотека и арх. Мартин Христов от Камара на архитектите в България.

"За мен е изключителна радост, че един дълго подготвян проект прави поредна  стъпка за своята конкретна реализация“, каза кметът. Той припомни, че във Варна подобен мащабен конкурс се провежда за първи път – заявките за участие са били 450, от които до конкурсната фаза са били допуснати 350 проекта от цял свят, селектирани от престижно международно жури.

"Работата ни по проекта бе концентрирана върху това да създадем сграда, отговаряща на атмосферата на Варна. Идеята ни бе тя не само да съхранява книги, но да дава възможност за многообразен обществен живот. Започнахме с голяма амбиция и се радваме, че спечелихме наградата. Убедени сме, че ще се справим и с другото предизвикателство – техническото проектиране“, каза Ирген Салианджи. До момента холандският екип е проектирал две библиотеки и седем музея.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама