И Върховният съд реши, че колите нямат място в Морската градина

01:34, 19 фев 16 25 671 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Върховният административен съд потвърди решението на варненските магистрати, според което движението и паркирането на автомобили в Морската градина е нарушение на закона. Касационната инстанция прие, че местността "Салтанат” е съставна част на парка, а всички имоти с асфалтово покритие на тази територия са алеи, по които е забранено преминаването и паркирането на МПС.

Това е известно и на жалбоподателите, и на всички граждани на Република България  като част от действащото законодателство, мотивира решението си съдебният състав с председател Таня Вачева.

Още миналото лято варненските магистрати се произнесоха по казуса по същество, като отмениха кметското вето за влизане на МПС в парка. Това обаче се случи не заради претенциите на жалбоподателите, че забраната осуетявала достъпа до тяхната собственост, а защото заповедта е "безпредметна", тъй като дублира разпоредба на Закона за движение по пътищата (ЗДвП).

"Правилни са изводите на първоинстанционния съд, че диспозитивът по т. 2 от оспорената заповед представлява единствено възпроизвеждане на тази законова забрана – без да са създадени нови задължения и без да са засегнати права, свободи или законни интереси на граждани по начин и с тежест, различни от вече въведеното законодателно ограничение с чл.15 ал.7 от ЗДвП. В действителност заповедта в тази й част е лишена от съдържанието и целта на административния акт по смисъла на чл.21 ал.1 АПК”, обосновават се касационните магистрати.

В първоинстанционния съдебен акт забраната бе посочена дори като "компенсация" за възможността на оспорващите я да живеят и работят в парк на брега на морето, при по-благоприятни условия в сравнение с обитателите на масовите жилищни комплекси и оживения градски център.

Касационният съд потвърждава правилността на решението на Варненския административен съд, поради което то вече е окончателно и не подлежи на обжалване.

Сега остава и органите на ІІ РУП на МВР и на общинската полиция да започнат да си вършат работата добросъвестно и да глобяват безпощадно всички шофьори, дръзнали да навлязат с колите си в парка.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама