Конкурсът "Пенчо бре, чети!" изпраща победителя в Брюксел

14:30, 20 мар 16 / Култура 25 730 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Посещение в Брюксел ще е голямата награда в конкурса за литературни и художествени творби „Пенчо бре, чети!“, който варненската Регионална библитека „Пенчо Славейков“ организира по случай 150-годишнината от рождението на патрона си. Това съобщи Емилия Милкова, директор на библиотеката, която утре празнува 133-тата годишнина от създаването си. Конкурсът се провежда със съдействието на евродепутата от ГЕРБ Емил Радев, който е „Посланик на библиотеките“ в ЕП.  

Учениците от първи до четвърти клас могат да се включат със съчинение, приказка или рисунка на тема "Пътешествие с книгата... Дъга от думи". За творците от пети до осми клас темата за разказ, рисунка или илюстрация е "Книгата в ръцете ти е огледало. Какво видя там". Най-големите ученици ще се състезават с разказ или есе на тема  "Животът се разлиства като книга... Умеем ли да четем?"

Материалите за участие, придружени от информация за авторите и координатите им за връзка, се събират до 11 април в библиотеката.  Конкурсът е част от поредицата събития, с които най-старата библиотека у нас след Народната библиотека в София празнува рождения си ден.

Във фоайето на основната й сграда на бул. „Сливница“ 34 утре ще бъде открита изложба, представяща инициативите и проектите, по които библиотеката е работила през годините, както и посоките за бъдещото й развитие. Варненската библиотека е създадена 5 години след Освобождението с гражданската инициатива на т.н. Книжевна дружинка, в която са членували всички кметове на града до 1913 г. и са й дарявали собствени книги. Никога досега обаче не е имала собствена сграда – това е проект, чието изпълнение предстои в непосредствена близост до сградата на общинската администрация.

На рождения си ден библиотеката ще представи и най-новата си електронна услуга – самостоятелно връщане и заемане на книги с помощта на автомати.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама