Близките на Нягол искат доживотен затвор и 450 000 лв. кръвнина от охранителите в мола

11:44, 28 мар 16 25 351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Доживотен затвор за тримата охранители, които на 14 март миналата година пребиха до смърт Нягол Петров във варненски мол, искат близките му. Майката на болния мъж – Жечка Димова, е конституирана като частен обвинител и граждански ищец по делото.  Тя претендира за обезщетение за нанесените неимуществени вреди в размер на по 150 000 лв. от всеки от гардовете, ведно със законната лихва.

Варненският окръжен съд днес даде ход на наказателното дело срещу Ангел Николов (на 25 г., от Кърджали), Красимир Димитров (на 23 г., от Ямбол) и Цветан Маринов (на 20 г., от Варна). Тримата са обвинени като съизвършители в качеството им на длъжностни лица - служители на охранителна фирма, за причиняване  смъртта на Нягол Петров, който се е намирал в безпомощно състояние, като деянието е извършено по особено мъчителен начин за убития, с особена жестокост и по хулигански подбуди.

Наказателното дело бе насрочено по реда на съкратеното съдебно следствие, като при това производство посъдимите и техните защитници могат да приемат всички събрани в досъдебното производство доказателства или само част от тях. В съдебната зала обаче бе направено искане от защитата производството да се разгледа по общия ред с проверка на всички представени от държавното обвинение до момента доказателства. Според задвокат Иван Томов, който е процесуален представител на Красимир Димитров, тримата охранители нямат еднаква вина и трябва да се докаже категорично кой каква роля е изиграл във фаталния ден.

Това ще стане на следващите съдебни заседания с изслушване на 24-ма свидетели. На този етап тримата подсъдими отказаха да дават обяснения. Сред доказателствата по делото са и 82 часа видеозаписи, част от които също се очаква да бъдат гледани в съдебната зала.

Според събраните в досъдебното производство доказателства Нягол живеел в едно домакинство заедно с майка си Жечка Димова, с брат си Петър Петров и съпругата му във Варна. Имал тежко нараняване на дясната ръка и психично заболяване, което лекувал с медикаменти. Независимо от заболяванията, той полагал грижи за болната си майка. Често през деня се разхождал около и в сградите на автогарата и „Гранд мол Варна“. Именно в мола на 14 март миналата година претърпял жестокия побой, от който по-късно издъхнал. Според първоначалните обяснения охранителите го нападнали, тъй като заради непретенциозното му облекло го помислили за клошар.

Според прокуратурата побоят в подземието и глухите коридори на търговския център е продължил около 15 минути. Нягол направил няколко опита да се изтръгне, но охранителите се нахвърляли отново върху него с юмруци и ритници. Част от гаврите са снимани и с мобилния телефон на единия от биячите. При тройната съдебномедицинска експертиза, назначена в хода на разследването, патоанатомите са изброили най-малко 75 удара по тялото на жертвата.

Около 12,26 ч. по запис на охранителните камери Нягол все още се намирал в мола, като се олюлявал и бил видимо дезориентиран. В 12,50 часа продавачка подала сигнал за мъж, който бил паднал по гръб пред магазин в търговския център. Пристигналият медицински екип само констатирал смъртта.

И тримата подсъдими са с мярка за неотклонение "Задържане под стража" и се намират във варненския затвор. Следващите съдебни заседания по делото ще се проведат на 9 и 14 май.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама